14 februari 2017

Halaila / Israel 1981

Hakol Over Habibi kunde redan ha varit vinnare. Den populära vokalgruppen hade haft första tjing på "Hallelujah" som vann hela ESC på hemmaplan i Jerusalem 1979, men när de provsjöng den tyckte sångerskan Shlomit Aharon så illa om den att hon hotade att lämna gruppen om de tackade ja till den.

Gruppen lyckades bra ändå och hörde till de mest framgångsrika akterna i Israel. Kompositören och arrangören Eldad Shrem hade satt ihop gruppen och har själv sagt att de var briljanta men att de förvandlades till ett monster tillsammans. Stämningen i gruppen var intensiv och emellanåt hätsk, men utåt lyckades man hålla upp en fin fasad.

Två år efter "Hallelujah" ställde man upp i den nationella finalen - som för första gången gick under sitt sedermera klassiska namn Kdam Erovizion - med en låt man köpt in av en israelisk låtskrivare i USA. Shlomit Aharon skrev en hebreisk text och gruppen hade segern i en liten ask.

I Dublin kallade man sig bara Habibi - "älskling" på arabiska - och man omgavs av rätt höga förväntningar. Enligt Eldad Shrem bråkade medlemmarna mest med varandra och var missnöjda med det mesta och han tvingades ständigt medla mellan de starka viljorna i truppen. De andra ländernas delegationer - som inte förstod hebreiska - verkade ändå förtjusta och det viskades en del om en möjlig tredje seger.

I slutändan räckte poängen inte alls till. Visserligen är en sjundeplats inte så illa, men Israel hamnade långt bakom låtarna i topp. Inte så lysande för ett land som vunnit på de två senaste försöken.

Sina inre stridigheter till trots blev Hakol Over Habibi en långkörare inom israelisk showbiz. Även om de hade sin storhetstid under 1980-talet fortsatte de att uppträda tillsammans i många år och ger fortfarande konserter när lusten faller på.Hakol Over Habibi / Halaila (Israel 1981)
7:e plats av 20 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar