5 december 2016

Probka / Lettland 2009

Mest av allt var Intars Busulis en riktig svärmorsdröm, en snygg och sprallig spelevink som sjöng och showade och spelade trombon. Det skulle man kanske inte gissat när man hörde Lettlands bidrag till Moskva - en av de skrälligaste och mest aggressiva låtar man hört i tävlingen.

Intars hade ställt upp i Eirodziesma tre gånger tidigare: två mindre framgångsrika gånger med pojkbandet Caffe och så hade han blivit tvåa 2007 med den ryskspråkiga och rätt speciella "Gonki". Nu vann han med den punkiga "Sastrēgums" vars text gjorde uppror mot hela den västerländska livsstilen.

Textens jag sitter fångad i en bilkö där alla är arga och irriterade då en ung flicka plötsligt kommer dansande fram över biltaken. Hon har genomskådat hela tillvaron och skuttar lätt och fritt fram då alla andra sitter fast. Textens jag vill också vara fri från allt som pressar honom och får honom att må dåligt.

Inför finalen beslutade man att översätta texten till ryska, möjligen av politiska skäl. Lettland hade i det längsta funderat på att inte delta i Moskva i protest mot Rysslands krig i Georgien året innan. Kanske vill man att värdarna skulle förstå textens känsla av att känna sig pressad och ofri och under tryck av någon större makt.

Dessvärre var ingen på humör för punk på ryska och Lettland, som tidigare varit överraskande framgångsrikt, kom sist i sin semifinalen och inledde ett långvarig kräftgång. Det skulle ta ända till 2015 innan man på nytt tog sig till final.

Det spelade ingen roll för Intars Busulis som bildade eget produktionsbolag och som fortfarande är en mycket efterfrågad artist hemma. Efter att 2014 ha ställt upp i Golos - Rysslands svar på The Voice - har han även en stor karriär parallellt i Lettlands stora, östra grannland.Intars Busulis / Probka (Lettland 2009)
19:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar