15 maj 2021

Partners In Crime / Estland 2007

Året efter att Tanel Padar vunnit hela ESC i Köpenhamn - och gett Estland lika delar nationella yra, stolthet och panik inför uppgiften att arrangera Europas största tv-program - ville hans storasyster Gerli också försöka sätta ett avtryck i eurovisionshistorien.

"Need A Little Nothing" hade finska upphovsmän - som samma kväll skulle vinna Finlands final med "Addicted To You" - och kom på tredje plats i Eurolaul, distanserad av svenska Sahlene som tog segern. Gerli - som tidigare kommit sist i den nationella finalen 1999 - tog en liten paus i sitt tävlande och ägnade sig åt musikaler och sitt nya band Glive. 

2006 syntes hon flitigt i tv då hon dels var programledare för den estniska melodifestivalen, dels tävlade i Tantsud tähtedega - den nationella versionen av Let's Dance. Där kom hon tvåa i finalen men fann kärleken i sin danspartner Martin Parmas.

Stärkt av framgången ställde Gerli Padar upp en tredje gång med ett bidrag som passande nog innehöll en hel del dansande, en del av stegen stod Martin Parmas för. Musiken var skriven av Hendrik Sal-Saller, frontfigur i Smilers - ett av landets mest populära rockband. Efter misslyckandet i Aten 2006 hade den internationella experterna fått foten och när esterna själva fick välja vinnare gick Gerli hela vägen.

Hela vägen till Helsingfors, vill säga. I den rekordlånga semifinalen med tjugoåtta bidrag sjönk Estland ned i massan och placerade sig än en gång nära den absoluta botten. Hemmapubliken surnade till på allvar och året därpå skickade man ett humorlöst humorbidrag i protest - men i protest mot vad? I protest mot att de egna låtarna inte höll måttet?

Gerli klarade sig igenom besvikelsen med äran i behåll och har förblivit en populär och efterfrågad artist och musikalskådis. Martin Parmas lade dansskorna på hyllan och engagerade sig politiskt i det liberala Reformpartiet, vars ledare Kaja Kallas 2021 blev Estlands premiärminister.


Gerli Padar / Partners In Crime (Estland 2007)
22:a plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

1 kommentar:

  1. Jag tycker ju att hon var bättre än Verka Serduchkas i alla fall.
    Det var i och för sig nästan alla...

    SvaraRadera