18 maj 2021

Believe Again / Danmark 2009

Om man har möjligheten att skicka iväg en världsstjärna till ESC så ska man kanske passa på att göra det. Om inte någon av ens egna stora stjärnor är intresserade kan man ju låna in någon annanstans ifrån. Varför inte Ronan Keating - stor stjärna både i Boyzone och solo, och dessutom alla tiders näst yngsta programledare för tävlingen ifråga?

Frågan är om Ronan Keating ens visste att en låt han varit med och skrivit skickades in till den danska finalen. Lars Halvor Jensen hade skrivit för och med åtskilliga stjärnor i Storbritannien under de senaste åren och "Believe Again" lät visserligen bra men samtidigt som vilken som helst av Keatings egna andra- eller tredjesinglar genom åren.

Inte lät det mindre som originalet när Niels Brinck bakom mikrofonen gjorde sitt yttersta för att låta som låtskrivaren själv. Han var en 35-åring från Aabyhøj som slagit igenom med dunder och brak året innan, inte bara som artist utan också som låtskrivare för andra. 

I den danska finalen slog Brinck (som tenderade att tappa sitt förnamn då han sjöng) ut två låtar som möjligen kunde ha känts mer originella i Moskva: isländska Hera Björk med "Someday" och energiska "Det' det" med Sukkerchok.

I Moskva syntes inte Ronan Keating till. Han hade sagt till danska tidningar att han skulle vara på plats om Brinck gick till final men verkar inte ha dykt upp då heller. Man gissar att den danska delegationen räknat med stor framgång - Brinck hade enligt rapporterna varit rätt dryg mot journalisterna på sina presskonferenser - och under omröstningen var upphovsmännen synligt upprörda över att inte fler poäng trillade in på kontot. Till slut hamnade man precis i mitten av resultatet.

"Believe Again" gick till topps på den danska singellistan men sedan blev det inte fler hits. Brinck släppte ny musik, ett andra album och gjorde ett nytt försök i den danska finalen 2013 utan större framgång.

Ronan Keating spelade själv in en version av "Believe Again" tillsammans med sångerskan Paulini.


Brinck / Believe Again (Danmark 2009)
13:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar