17 maj 2021

High / Norge 2004

Det hade blivit en fin placering i Riga men inte var den norska formen på topp vad gällde ESC. Trots att man ordnade påkostade finaler i Oslo Spektrum började det vara många år sedan det norska bidraget blev någon riktigt stor hit på hemmaplan och de allra största namnet höll sig borta från tävlingen.

När de inhemska låtskrivarna inte riktigt levererade fyllde man ut med låtar som hade svenska upphovsmän - inte sällan låtar som redan ratats från den svenska melodifestivalen. Det är inte helt säkert att riktigt alla i publiken tyckte att det var jättefestligt när låtarna som kom etta och tvåa båda var helt och hållet skrivna av svenskar. Det var första gången någonsin som det norska bidraget inte hade norska låtskrivare.

Tvåa blev Arlene Wilkes med "This Is Where You Got It From" - en underlig schlagervariant av The Rolling Stones "Sympathy For The Devil" - men det var ingen tvekan om att publikens favorit var "High" med Knut Anders Sørum. På fjärde plats kom glamrockarna Wig Wam som skulle göra betydligt bättre ifrån sig året därpå.

Knut Anders Sørum var en sympatisk 28-åring med bra röst och fin närvaro i kameran, även om låten han tilldelats var en rätt typisk svensk popschlager enligt standardformuläret. Tack vare fjärdeplatsen från året innan var "High" färdigt i final och behövde inte kvala i den nya semifinalen.

Inför Istanbul satte någon stylingavdelning tänderna i honom och stoppade i honom i en osnygg kostym som såg stel och obekväm ut. Dessutom hade någon koreograf tänkt helfel och instruerat Knut Anders att titta ned i scengolvet varje gång han sjöng "High". Alla chanser till en hyfsad placering - före repen hade de flesta trott att Norge skulle hamna någonstans runt mitten - smälte bort i ett nafs. Tre poäng från Sverige blev hela skörden och den tionde norska sistaplatsen var ett faktum.

Knut Anders Sørum försvann in i anonymiteten igen men gav inte upp musiken. 2010 släppte han ett album med tolkningar av Alf Prøysens visor och några år senare en skiva med soul på dialekt.

2016 fick Knut Anders äntligen sitt stora genombrott då han vann Stjernekamp på NRK och intresset kring honom blev stort från både publiken och tidningar. Bland mycket annat passade han på att tala om att han är bisexuell - precis som Alf Prøysen lär ha varit, för övrigt - och hur det ofta fått honom att känna sig mindre värd i den kyrkliga miljö som är viktig för honom.


Knut Anders Sørum / High (Norge 2004)
24:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar