29 maj 2021

Undo / Sverige 2014

Om 2013 varit en resultatmässig svacka skulle den inte bli långvarig. Sverige och Melodifestivalen skulle mobilisera sitt kunnande och svinga sig tillbaka upp i toppen av ESC. När startfältet offentliggjordes kunde man lätt tro att finalen var upplagd för att bli en duell mellan två populära sångerskor.

I ena ringhörnan: Sanna Nielsen som slagit igenom redan som 11-åring, då hon blev en av de yngsta artisterna som någonsin legat etta på Svensktoppen. Hade deltagit i Melodifestivalen sex gånger tidigare - mest uppseendeväckande då hon 2008 blev slagen av Charlotte Perrelli trots att hon fått flest tittarröster - och hade genomgått en otrolig utveckling från hemvävd barnartist till mångsidig stjärna.

I den andra ringhörnan: Helena Paparizou som varit sångerska i Antique och vunnit hela ESC för Grekland 2005. Efter segern hade hon egentligen inte haft några betydande framgångar i Sverige men titeln "tidigare vinnare" smällde högt och en spektakulär comeback tackar ingen nej till.

Den duellen gick om intet redan i den första semifinalen där tittarna skickade Helena till andra chansen istället för direkt till final. Nog för att även fjolårsvinnaren fått ta samma omväg men det sänkte temperaturen på "Survivor" rätt rejält i diskussionerna.

Istället hände det som inte princip aldrig händer i Melodifestivalen: en låt som ingen trott på före tävlingen som inte bara går direkt till final utan även slår an en ton hos publiken och växer fram som en riktig favorit att vinna hela finalen.

Ace Wilder hade i flera år varit en framgångsrik låtskrivare som också sjungit och dansat bakom andra artister. "Busy Doin' Nothin'" hade hon skrivit tillsammans med fjolårsvinnarna Joy och Linnea Deb och den var på inget sätt ett typiskt mellobidrag. Här fanns ett bett och ett temperament och en uppkäftighet som blev extra tydlig ställd mot Sanna Nielsens polerade och rakt igenom perfekta nummer.

Personligen hoppades jag in i det sista på en skräll och att Ace Wilder skulle få utmana allas bild av svenska ESC-bidrag i Köpenhamn. Till slut blev det oerhört jämnt och Sanna drog det längsta strået - än en gång med flest tittarröster - bara två poäng före Ace.

Svenskarna valde kanske förutsägbart men verkligen inte fel och i ESC kom Sanna på tredje plats efter två makalösa bidrag från Österrike och Nederländerna - båda blivande klassiker i tävlingens historia.

Segern öppnade dessutom ännu fler dörrar för Sanna Nielsen. Året därpå fick hon leda Melodifestivalen och kommentera ESC tillsammans med Edward af Sillén. 2016 blev hon ny bejublad programledare för "Allsång på Skansen" på SVT.

Att välja det perfekta och alltigenom välpolerade framom något oväntat, rufsigt och oborstat skulle visa sig bli Sveriges verkliga framgångsrecept och nationella särdrag de kommande åren.


Sanna Nielsen / Undo (Sverige 2014)
3:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar