1 juni 2021

One Last Breath / Grekland 2015

Greklands nya statliga tv-bolag NERIT hade sänt i mindre än ett år och hade levt i ständig motvind. Tittarna var inte imponerade och saknade sitt gamla bolag och sina gamla program. Inte heller EBU var särskilt förtjusta och funderade i det sista på om NERIT skulle beviljas medlemskap eller inte.

EBU gjorde tummen upp i ett sent skede men grekerna han åtminstone anmäla sig till ESC i Wien. Någon nationell final vågade man sig inte på och för andra året i rad lät man privata MAD TV stå för fiolerna: de fick välja bidrag och arrangera programmet som utsåg vinnaren.

2014 hade samma skivbolag bidragit med alla fyra kandidater, i år hade man mobiliserat fyra kandidater från konkurrerande bolag.

Vann gjorde Maria Elena Kyriakou, som föreslagits av EMI Minos. Hon var en 31-åring från Cypern som året innan vunnit grekiska The Voice med stjärnan Despina Vandi som coach. Trots segern och uppenbar talang hade inte karriären tagit fart och nu hoppades man att deltagandet i ESC skulle kunna driva upp försäljningen av hennes skiva.

"One Last Breath" var en solid ballad som ändå aldrig riktigt sprakade till. I SVT:s "Inför Eurovision Song Contest" slog Christer Björkman huvudet på spiken då han sa att det känns som om hon sjunger på fel språk. Kanske att man skulle ha tävlat med en grekisk version istället?

I Wien klarade man kvalgränsen i semifinalen men i den rekordlånga och balladtunga finalen sjönk det grekiska bidraget som en sten och fick bara poäng från tre länder. Högst anmärkningsvärt är att inte ens Maria Elenas hemland Cypern - som brukar vara ohemult generösa mot Grekland - gav en tolva.

Låten blev ingen större framgång och Maria Elenas stora genombrott uteblev än en gång. Familjens största stjärna är istället lillebror Kyriakos Pavlou som är fotbollsspelare i det cypriotiska landslaget.

Inte heller NERIT lyckades övertyga någon. Den nya grekiska regeringen dömde ut hela företaget som ett stort misslyckande och den 11 juni 2015 återuppstod ERT som grekiskt rundradiobolag efter drygt två års tystnad.


Maria Elena Kyriakou / One Last Breath (Grekland 2015)
19:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar