4 juni 2021

Stop / Slovenien 2005

Man visste aldrig riktigt var man hade Slovenien eller vilken typ av bidrag man kunde förvänta sig från dem i ESC. 2005 vann ännu en oväntad genre den nationella finalen EMA då de slovenska tittarna fick säga sitt. Möjligen överraskade de även sig själva.

De tre kandidater som röstades till en superfinal - Rebeka Dremelj, Saša Lendero och Omar Naber - var tämligen överlägsna i den första omgången (tidigare vinnaren Nuša Derenda hamnade på en snöplig fjärdeplats). Men i superfinalen hände det grejor: topptrion vändes upp och ned och den tidigare trean Omar Naber vann hela tävlingen.

Omar Naber var en 24-årig tandtekniker med större intresse för Green Day än för bettskenor. Han hade spelat i band och deltagit i olika talangtävlingar och hade fått sitt publika genombrott året innan.

"Stop" var en nervig ballad med en ovanligt svärtad text av Urša Vlašič som nu vann den den slovenska finalen för tredje gången. Kanske tyckte man att låten saknade sting och inför ESC skrev man om arrangemanget rejält. "Stop" blev en oväntat tung rocklåt istället för den rätt städade låt den varit först.

Personligen blev jag hemskt förtjust i den här låten någonstans längs resans gång och blev besviken när den inte nådde fram till final i Kiev, även om det visade sig ha varit ganska så nära ändå.

"Stop" blev ingen stor hit i Slovenien men Omar Naber förblev ett känt namn. 2011 ställde han upp på nytt i EMA men det blev ingen resa till Düsseldorf.

Istället blev det svarta rubriker då han senare samma år dömdes till sju månaders fängelse för att ha förgripit sig sexuellt på en kvinna på en nattklubb i Ljubljana. Det skulle ha kunnat vara slutet på karriären men Omar Naber skulle dyka upp på nytt.


Stop / Omar Naber (Slovenien 2005)
12:e plats av 25 bidrag (semi) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar