25 juni 2021

Why Angels Cry / Cypern 2006

Cypern ville naturligtvis göra ett solitt intryck då deras bästa vän och godaste granne Grekland skulle stå värd för ESC för första gången. Och det såg ut som om man tänkte skapa historia genom att skicka den första artisten som tävlat i både Junior Eurovision och i vuxenvarianten.

Marios Tofi hade kommit på åttonde plats i den andra upplagan av JESC i Lillehammer 2004. Hans "Congratulations" - som sannolikt anspelade på såväl Cliff Richards andraplats 1968 som på den show med samma namn som anordnats i Köpenhamn 2005 för att fira tävlingens 50-årsjubileum - var skyhög förhandsfavorit att vinna.

Men när de cypriotiska tittarna fick telefonrösta fram en vinnare kom popgossen på andra plats. Istället vann Annet Artani, en cypriotättad 29-åring från Flushing, New York, som varit körsångerska åt och skrivit låtar med Britney Spears. 

Annet Artani (egentligen Annette Stamatelatos) hade turnerat tillsammans med Britney och de både blev vänner då stjärnan märkte att Artanis förhållande knakade i fogarna under turnén. Tillsammans skrev de Britneys hitsingel "Everytime".

Artani talade öppet om hur sårad Britney känt sig av Justin Timberlakes "Cry Me A River" och att deras gemensamma låt på sätt och vis var ett svar på hans låt. Britney har aldrig själv uttalat sig om just den saken och det är oklart om vänskapen bestod mellan henne och Annet.

Nu satsade Annet Artani på att erövra den grekiska marknaden och tackade ja till att sjunga den bombastiska "Why Angels Cry", skriven av Peter Yiannakis som tidigare skrivit "Tora zo" 1986 - Cyperns enda sistaplats i tävlingens historia. Nu mötte en stor röst en medioker ballad och resultatet blev det förväntade: den duktiga vokalisten tar i från tårna för att frammana något som bara inte står att finna i själva låten.

I Aten ställdes "Why Angels Cry" än en gång mot en låt med titeln "Congratulations" - Islands bidrag med den oförlikneliga Silvia Night - men den här gången blev ingen av dem en vinnare och Cypern missade finalen.

Annet Artani var en av artisterna grekiska ERT valde emellan då de skulle utse sin representant 2008 men det hela rann ut sanden. Det gjorde också sångerskans försök att erövra den europeiska publiken och hon flyttade tillbaka till New York.

Det senaste decenniet har hon mest fungerat som låtskrivare för andra men sjunger också själv i bandet Identity Crisis. 


Annet Artani / Why Angels Cry (Cypern 2006)
15:e plats av 23 bidrag (semi) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar