15 juni 2021

On A Sunday / Rumänien 2019

När Rumänien för första gången missade finalen i Lissabon sågs det som ett fiasko och huvuden skulle komma att rulla internt på TVR. Ett drastiskt sätt att uttrycka det på måhända men de flesta med ansvar för den nationella finalen byttes ut. Nu skulle det bli nystart och man skulle imponera på Europa på nytt.

Den största förändringen var att finalen blivit mer kompakt med två semifinaler istället för fem, men fortfarande sände man från olika städer i Rumänien för att engagera hela landet. 

Fortfarande höll expertjuryn i det mesta av makten. I varje semifinal fick juryn rösta sina fem favoriter vidare innan tittarna fick telefonrösta bland de kvarvarande och rädda ytterligare en låt till finalen. Tre tidigare vinnare valdes ut - Nicola, Dan Bittman och Mihai - men de båda sistnämnda drog sig ur innan tävlingen började.

Den riktigt stora förändringen syntes först i finalen där tittarnas makt reducerats rejält. Tittarnas röster räknades som en sjundedel av hela resultatet, vilket gjorde att fansajten Wiwibloggs - med två representanter i den sexhövdade juryn - hade större inflytande än alla rumänska tittare tillsammans.

När resultatet stod klart skulle det komma att storma rejält runt just Wiwibloggs. Deras båda jurymedlemmar - William Lee Adams och Deban Aderemi - hade i ett tidigt skede hyllat publikens favorit och telefonomröstningens stora vinnare Laura Bretan för att sedan hålla ned hennes poäng i finalen.

Laura Bretan - en 16-årig rumänsk-amerikan med klassiskt skolad röst - hade vunnit rumänska Talang och kommit långt i America's Got Talent. Hon var också aktiv inom kyrkan och hade uttalat sig negativt om könsneutrala äktenskap, men var också tittarnas storfavorit. När hon valdes bort av några utländska experter var vreden stor och invektiven haglade i kommentarfälten.

Inte minst för att låten juryn matchade fram till seger bara hade kommit på åttonde plats hos tittarna. Ester Peony (egentligen Ester Crețu) hade bott ett par år i Montreal som liten men flyttat hem igen för att studera sång, gitarr och jazzmusik. Hon var själv en av tre upphovsmän till "On A Sunday".

Nu verkade det ha gått troll i det rumänska tävlandet och i Tel Aviv blev placeringen ännu mer blygsam än året innan. Vad hade hänt med Rumänien som tidigare alltid varit en så bergsäker finalist?

Även om Ester Peony varken fick de rumänska eller europeiska tittarna med sig fick hon åtminstone ett kontrakt med ett stort skivbolag. Hennes fullängdsdebut skulle ha släppts 2020 men verkar ha lagts på is till följd av Covid.

2020 valde TVR helt bort den nationella finalen och utsåg istället bidrag helt internt. Den 20-åriga Roxen skulle ha framfört "Alcohol You", men ESC i Rotterdam ställdes in. Roxen fick en ny chans 2021 och för tredje gången i rad missade Rumänien finalen.


Ester Peony / On A Sunday (Rumänien 2019)
13:e plats av 18 bidrag (semi) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar