26 juni 2021

Identitet / Albanien 2013

Det kan vara svårt som ung artist att etablera sig, hitta en publik och nå ut med sin musik. Extra svårt om man som Bledar Sejko växt upp i det politiskt paranoida och tillslutna Albanien där det enda partiet förbjudit pop och rock av västerländskt snitt från att framföras, spelas in eller ens finnas.

Bledar - också känd under sitt smeknamn "Qepa" ("Löken") - bildade sitt första band i hemlighet och skaffade sig en publik i det tysta. Först efter de politiska förändringarna i landet kunde man ge konserter eller ge ut musik öppet.

Trots att han verkligen inte var någon schlagerkille hade han fått åka med Aurela Gaçe till Düsseldorf 2011 och trots att det inte blev någon finalplats verkar äventyret ha gett mersmak.

"Identitet" var en sång om broderskap albaner emellan. Trots att Albanien är ett förhållandevis litet land finns stora skillnader mellan nord och syd, och även mellan de albaner som lever i andra länder än hemlandet. 

Musikaliskt blandade man element från musiken i olika delar av Albanien och lät allt mötas i ett stycke symfonisk rock. För att understryka broderskapet bjöd Bledar in Adrian Lulgjuraj - en ung albansk rocksångare från Montenegro - att dela rampljuset bakom mikrofonen.

Runt omkring i ex-Jugoslavien viskades det att låten lånat lite för mycket från "Plavi safir" med Bajaga från 1988, men så lika är de faktiskt inte. Bledar Sejko slog tillbaka mot kritiken och menade att Bajaga i sin tur lånat en stor del av sin låt från en gammal albansk sång.

Albanerna tog lite hjälp av värdlandet Sverige och spelade in en ny version av sin låt - en som klarade tidsgränsen på tre minuter. Dessutom låter bidragets gitarrsolo som hämtat rakt från Europes ”The Final Countdown”-LP som erövrade världen 1986.

"Identitet" är kanske inte låten man visslar i duschen nästa dag men jag går åtminstone igång på stråkarna och det väldigt livliga arrangemanget. Det var ingen stor överraskning då det inte blev någon finalplats men 2018 visade det sig att rock på albanska kan fungera bra i ESC när den kommer i rätt förpackning.


Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko / Identitet (Albanien 2013)
15:e plats av 17 bidrag (semi) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar