6 juni 2021

Goodbye / Rumänien 2018

Med åren hade Rumänien skaffat sig en ganska underlig profil i ESC. Man hade varit i final varje år sedan semifinalerna införts 2004 men trots en stark lokal popscen räckte aldrig de rumänska bidragen riktigt till. De flesta år tog de sig över kvalgränsen för att sedan placera sig rätt blygsamt i finalen.

Den nationella finalen 2018 hade åtminstone storslagna ambitioner då den anordnades under namnet "ESC förenar Rumänien". För att uppmärksamma hundraårsjubileet av Rumäniens union med Transsylvanien - som gjorde landets yta större än den någonsin tidigare varit i fredstid - höll man fem semifinaler runt om i Rumänien för att slutligen ordna stor final i Bukarest.

I semifinalerna fick tv-publiken bara se på då en jury valde tre finalister vidare till finalen. I finalen fick sedan juryn foten och tittarna fick hela makten, men om domarna sparkat ut någon publikfavorit fanns ingen chans att fiska tillbaka den.

Det blev en tät kamp mellan ettan och tvåan men flest röster fick rockbandet The Humans med ett stycke radiorock helt i stil med hur Heart eller Bonnie Tyler låtit under slutet av 1980-talet. The Humans var ett ganska nytt band med bara en tidigare singel i bagaget.

I Lissabon hade bandet släpat med sig en ansenlig samling provdockor med sig på scenen. De skulle representera en brist på personlighet i dagens värld men som de visuella påhitt som med åren blivit alltmer populära ofta gjorde så distraherade dockorna mer än de hjälpte och gjorde framträdandet onödigt rörigt.

För första gången missade Rumänien finalen, endast fem försmädliga poäng bort från att ta tiondeplatsen. Hur hade det gått om man satsat på kamerorna och ett fokuserat framträdande istället? Nu gick botten ur det rumänska tävlandet och man missade finalen även 2019 och 2021. 

The Humans verkar inte ha blivit någon större succé och har inte ens en sida på rumänska Wikipedia. Åtminstone valdes sångerskan Cristina Caramarcu ut att sjunga på soundtracket till den rumänska dubbningen av Tim Burtons "Dumbo" 2019.


The Humans / Goodbye (Rumänien 2018)
11:e plats av 18 bidrag (semi) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar