22 juni 2021

Ljubav je / Bosnien-Hercegovina 2016

Trots att man hört till de riktigt framgångsrika länderna - med en väldigt egen och originell profil - drog sig Bosnien-Hercegovinas tv-bolag BHRT ur tävlingen efter finalen i Baku 2012. Bolagets ekonomi hade stadigt försämrats genom åren och nu hade man knappt råd med någonting alls längre.

Valet var förmodligen enkelt. Har man knappt råd att producera dagliga nyhetssändningar kan man inte med ansiktet i behåll sätta stora pengar på att delta i en schlagerfestival.

Efter tre års frånvaro kunde man med glädje konstatera att man nu fått hjälp av sponsorer som var villiga att betala alla kostnader för deltagandet och man anmälde sig till ESC i Stockholm.

Dessvärre nöjde sig inte sponsorn - produktionsbolaget Tempo Production Studio - med att hosta upp en massa pengar. De ville också bestämma det mesta angående själva bidraget. BHRT, som tidigare haft en stram linje i vilken typ av bidrag de valde ut, hade nu bara att tacka och ta emot.

"Ljubav je" ("Kärleken är") var en i grunden trevlig men rätt anonym låt, framförd av två artister utan särdeles mycket kemi sinsemellan. Dels var det Dalal Midhat med ett förflutet i r'n'b-bandet Erato samt Deen som egenligen pensionerat sig från scenen efter att ha representerat Bosnien i Istanbul 2004.

Inte räcker det med bara två artister som tar i från tårna och produktionsbolaget bestämde att även den kroatiska cellisten Ana Rucner - gift med Vlado Kalember som representerat Jugoslavien 1984 - skulle dela på rampljuset. Nu började vagnen redan kännas lätt överlastad och lagom som man tänkte att det enda som saknades nu var ett omotiverat stycke rap så dök Bosniens rapkung Jala Brat - som också var en av låtskrivarna - upp och gjorde sin grej.

Hela det här bidraget är som ett hyperaktivt Kinderägg som bara fortsätter att spruta ur sig fler och fler överraskningar under sina tre minuter tills alla i publiken tappat andan. Som om inte allt detta räckte beslutade man även att ta med värmefiltar på scenen för att anspela på den pågående flyktingkrisen. Att säga att det här bidraget spretar åt alla håll är ändå ganska snällt.

Bristen på fokus och mening lyste tydligt igenom och för första gången missade Bosnien-Hercegovina att ta sig vidare från en semifinal. För enda gången, skulle det visa sig.

Kort tid före ESC i Stockholm kastades Rumänien ut ur startfältet då tv-bolaget TVR hade för stora obetalda skulder till EBU. BHRT var i nästan exakt samma sits och kort tid efter ESC var bolaget en hårsmån ifrån att kollapsa ekonomiskt. Bankrutten undveks i sista sekund men bolaget har fortsatt usel ekonomi och att återvända till ESC har inte varit att tänka på. Det lär dessvärre dröja innan vi ser Bosnien-Hercegovina i tävlingen på nytt.


Dalal & Deen feat Ana Rucner & Jala / Ljubav je (Bosnien-Hercegovina 2016)
11:e plats av 18 bidrag (semi) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar