13 maj 2021

Funny Girl / Lettland 2018

När Lettland för fjärde gången anordnade sin nya nationella final Supernova var man i ett läge där man hade två framgångar (2015, 2016) och ett fiasko (2017) i bagaget. Om något börjar bra men sedan fungerar sämre är det lätt att börja tvivla.

Det kunde säkert Laura Rizzotto leva sig in i. 23-åringen från Rio de Janeiro hade skrivit kontrakt med ett stort skivbolag redan som mycket ung och släppt en första skiva redan som tonåring med låtar hon skrivit själv. Sedan hade hon aldrig riktigt lyckats ta steget från lovande talang till etablerad artist.

Hon studerade musik vid Berklee College i Boston och jobbade som språkcoach för Jennifer Lopez då hon skulle spela in material på portugisiska. Hon producerade även ett album och en EP med egen musik som släppte på eget bolag. Men kanske skulle det vara roligt med lite uppmärksamhet och rampljus?

Lauras pappas familj kom från Lettland där hennes debutskiva fick en del uppmärksamhet. Laura bestämde sig för att vårda sina rötter och skicka in "Funny Girl" till Supernova där den gjorde ett stort intryck och gick segrande ur tävlingen.

"Funny Girl" var en bra låt - lite av en personlig favorit för mig när jag lyssnade in mig på bidragen - med en närmast Bondlåt-artat dramatik i sig men det som mest imponerat på tittarna var kanske Lauras scenvana och internationella air. I Lissabon räckte paketet inte riktigt till - Belgien hade redan i den första semin visat att Bondlåtarna hade ett tungt år - och Laura blev utan finalplats. 

Den andra semifinalen var underligt svag och jämntjock - hade "Funny Girl" klarat sig bättre omgiven av mer dynamiska mottävlanden? I slutändan hade Lettland bara behövt sex poäng till för att klara kvalgränsen.

Laura Rizzotto drog upp bopålarna på nytt och flyttade till New York men kärleken mellan henne och Lettland var inte över. De båda uppföljarsinglarna "Bonjour" och "Tightrope" blev ännu större hits och den sistnämnda toppade den lettiska hitlistan 2019.


Laura Rizzotto / Funny Girl (Lettland 2018)
12:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar