6 november 2020

Line / Lettland 2017

Triānas Parks hade börjat som ett rent familjeprojekt då rockgitarristen Aivars Rakovskis bildat band med sin dotter Agnese Rakovska inför den lettiska ESC-uttagningen 2008. Man kom på fjärde plats med "Bye Bye" och fortsatte att spela ihop. 


Man ställde upp i den nationella ligan fem år i rad utan att vinna. Bandet blev välkänt för den lettiska publiken även om man kanske inte var någon direkt kommersiell kassako. 2011 drabbades pappa Aivars av hälsoproblem och lämnade bandet.

Lettland hade nyligen modellerat om sin nationella final och tagit sig till final såväl 2015 som 2016 och nu ville Triānas Parks testa det nya formatet. 

En av gruppens kännetecken var att de ständigt experimenterade med genrer och stilar och nu hade de landat i något slags elektropop. Den lettiska publiken gillade det de hörde: "Line" fick över hälften av rösterna i finalen och blev gruppens första riktiga hit.

Eurovisionsfansen - alltid glada när någon gammal bekant äntligen får vinna chansen att visa upp sig internationellt - ansåg Lettland vara en snackis och en utmanare i tävlingen men de flesta bedömare utanför bubblan var mindre begeistrade. Låt gå får att bidraget hade ett tufft sound men kanske något saknades? 

I Kiev - där man uppträdde under det lätt modifierade namnet Triana Park - hade man fått fördelen att sjunga sist i sin semi. Det hjälpte inte alls. Letterna hamnade allra sist i resultatet och fick sin fjärde sistaplats i en semifinal. Ett rekord som ingen vill slå.

Triānas Parks led inte desto mer av nederlaget. 2020 fick man karriärens hittills största hit med "Kamēr" - en duett med Intars Busulis som som för övrigt också kommit sist i en ESC-semifinal 2009.


Triana Park / Line (Lettland 2017)
18:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar