2 november 2020

Drama Queen / Danmark 2007

Det hade gått lite upp och ned för Danmark efter bröderna Olsens seger i Stockholm 2000 men publiken hålls troget kvar framför tv-rutorna även om musiken de bjöds på i den inhemska finalen allt mindre lät som det radion spelade eller som det som låg på topplistorna.

2007 hoppade man på samma tåg som alla andra nordiska länder och införde semifinaler i Dansk Melodi Grand Prix. Sexton låtar delades upp på två semifinaler och sedan fick tittarna välja fyra finalister från vardera semin.

Bland de utslagna i semifinalerna fanns tidigare vinnare som Aud Wilken (Danmark 1995) med den förtjusande "Husker du" såväl som Jørgen Olsen med den något mindre förtjusande "Vi elsker bare danske piger"

Jørgen Olsen fick ändå ett frikort till finalen. De utslagna låtarna fick en andra chans i radio: fyra av låtarna spelades upp i vuxenkanalen P4 medan de fyra andra spelades upp i ungdomskanalen P3. Vardera kanalens lyssnare fick sedan välja en lucky loser till finalen.

P3-publiken valde något förvånande ut den klassiska schlagerlåten "Drama Queen", framförd av en drag queen som kallade sig DQ. Bakom pseudonymen dolde sig Peter Andersen, en sjungande frisör som redan uppträtt i drag i tio år. Nog borde den danska ungdomen ha gått igång på något lite mer utmanande?

Förvåningen blev inte direkt mindre då DQ i finalen seglade förbi alla motkandidater och vann. Från utslagen i semifinal till vinnare - hur gick det till?

"Drama Queen" saknade verkligen inte glitter och paljetter men själva låten var förvånansvärt befriad från just drama. Den strök publiken så medhårs den bara kunde och hade inte ens någon tonartshöjning. Kul att se på men rätt ointressant för örat.

Ville man spela kitsch-kortet fanns det en betydligt starkare låt i startfältet. Obegripligt nog fick Annette Heick inte en enda poäng för "Copenhagen Airport".

I den samnordiska förhandsvisningen sammanfattade nog DR:s kommentator Adam Duvå Hall det hela bäst: ett modernt och progressivt land som Danmark borde kanske inte tycka att en låt som "Drama Queen" var varken något nytt eller kittlande. På en skala från noll till fem satte han en artig trea.

I Helsingfors var de europeiska tittarna långt ifrån lika artiga som Adam Duvå Hall och för andra gången på fyra år åkte danskarna ur tävlingen redan i semifinalen. Precis som DQ gjort från början hemma i Danmark.


DQ / Drama Queen (Danmark 2007)
19:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

1 kommentar:

  1. Angående vad den samnordiska panelen tyckte om detta bidrag tyckte jag Thomas Lundin sammanfattade saken bättre: Om man ställer en karl i kvinnokläder år 2007 ska man inte förvänta sig att det väcker någon sensation. Norge gjorde samma sak 1986, Slovenien 2002... man hade redan sett allt detta.

    SvaraRadera