31 oktober 2020

All Kinds Of Everything / Irland 1970

Irland hade tävlat fem gånger tidigare i ESC och hade för det mesta placerat sig högt med sina prydligt stilfulla bidrag. Det irländska vemodet slog an en sträng bland jurygrupperna och typiskt nog hade landets dittills poppigaste - och bästa - låt resulterat i deras sämsta placering.

Att köra en lite ungdomligare stil skulle ändå visa sig vara ett bra drag 1970 då den nationella finalen vanns av 18-åriga Rosemary Brown. Hon var född i London men uppvuxen i Londonderry på Nordirland. Under sitt artistnamn Dana hade hon kommit tvåa i den nationella finalen 1969.

I Amsterdam var Dana yngst av samtliga kandidater och fick sjunga sist bland det blygsamma antalet bidrag. Trots att Dana inte hade med sig någon egen dirigent, utan fick hjälp av värdlandets Dolf van der Linden, gav hon ett charmigt och avslappnat intryck. Hon imponerade alldeles särskilt mycket på den belgiska juryn som gav nio av sina tio poäng till Irland.

Det är värt att notera att de tre låtarna i topp - Irland, Storbritannien och Västtyskland - lade beslag på sjuttio av de totalt 120 poäng som delades ut. Övriga nio bidrag fick nöja sig med ströpoänger.

"All Kinds Of Everything" blev en stor internationell hit - störst blev den på Irland och i Storbritannien - men även om Dana fortsatte att spela in popskivor under hela 1970-talet blev de stora framgångarna få.

1979 försökte hon återstarta sin karriär med "Something's Cooking In The Kitchen" med blygsamt resultat. När Irland för första gången fick besök av påven senare samma år skrev hon hyllningssången "Totus tuus" som blev en irländsk listetta. Efter det ägnade sig Dana mer och mer åt religiös musik.

Sedan slutet av 1990-talet har Dana ofta ägnat sig åt politik med en konservativ agenda och motsätter sig skilsmässor, aborter och samkönade äktenskap. Två gånger - 1997 och 2011 - har hon ställt upp i de irländska presidentvalen utan att vinna.Dana / All Kinds Of Everything (Irland 1970)
1:a plats av 12 bidrag i Amsterdam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar