15 oktober 2020

Lie To Me / Tjeckien 2018

Det fanns ingen anledning att tro att de ansvariga vid Tjeckiens tv-bolag var speciellt nöjda med de egna bidragens framfart i Eurovision Song Contest. 

Nog för att man klättrat högre och högre i resultaten och inte längre kom i den absoluta botten varje år, men till finalen hade man bara tagit sig en enda gång. Lika framgångsrika som San Marino, med andra ord.

Istället för att välja sin låt internt, som man gjort de tre senaste åren, lanserade man en nationell final istället där vem som ville fick skicka in bidrag. Kanske säger det något om tävlingens popularitet på hemmaplan att endast trettiosex av över fyrahundra inskickade bidrag kom från tjeckiska låtskrivare.

Sex bidrag plockades ut och bedömdes av en internationell jury bestående av tio tidigare deltagare i ESC samt av den tjeckiska allmänheten som fick rösta via en app. Också internationella fans kunde rösta via appen men endast röster som registrerats i Tjeckien räknades med i resultatet.

Veteranerna och tittarna hade samma favorit: en cool katt beväpnad med trendiga glasögon, en piffig liten ryggsäck och en närmast irriterande snabbfästande trumpet som åtminstone förde mina tankar till synthpopklassikern "Don't Go" med Yazoo.

Mikoláš Josef (som för enkelhetens skull tappat sina accenter när han uppträder) var en rutinerad 22-åring som dumpat musikstudierna för att istället slå sig fram som gatumusikant. Han hade släppt ett par singlar, varav en blivit en hit i Tjeckien.  2017 hade han erbjudits att tävla för Tjeckien i ESC men han tackade nej då han inte tyckte att den utvalda låten passade honom.

"Lie To Me" var en svängig sak med en glatt dumkåt text om sex och otrohet. EBU fick dra fram rödpennan och kräva en del omskrivningar innan den ansågs passa in i regelverket. Under repetitionerna i Lissabon skadade sångaren ryggen och fick stryka en del av sina mer krävande moves i direktsändning.

Ett nedbantat framträdande till trots var Europa på humör för en käck tjeck. Mikolas Josef gick inte bara till final utan tog hem Tjeckiens i särklass bästa placering någonsin. Den nationella finalen var en succé och fick grönt ljus för att fortsätta. Även Mikolas Josef har fortsatt att skapa hits på hemmaplan och driver sedan 2019 sitt eget skivbolag.

I maj 2020 slog "Lie To Me" ett imponerande rekord: med över 30 miljoner spelningar på Spotify blev den alla tiders mest streamade tjeckiska låt.


Mikolas Josef / Lie To Me (Tjeckien 2018)
6:e plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar