4 november 2020

If Love Was A Crime / Bulgarien 2016

Bulgarisk tv hade fått nog efter finalen i Malmö 2013 när man för sjätte gången i rad missat finalen. Det var dags för en liten paus där man kunde fundera på vad man ville med sitt deltagande i den här tävlingen. Om man nu alls skulle delta. Om man nu alls hade något att ge.


Istället - kanske för att inte helt tappa kontakten med EBU:s sångtävlingar - återupptog man 2014 sitt tävlande i Junior Eurovision. Vid finalen på Malta lyckades man vida bättre än man gjort i vuxenvarianten och fick en andraplats för "Planet Of The Children".

Året efter tog bulgarisk tv på sig hela värdskapet för den internationella upplagan och arrangerade en snygg final i Sofia. Programledare för galan var Poli Genova som representerat Bulgarien vid ESC i Düsseldorf 2011 och som sedan dess släppt ett album i eget namn och fungerat som mentor i den lokala versionen av X-Factor.

Det var lätt att få känslan att programledarjobbet nu snarast var en audition för något annat och kort tid efter JESC meddelades det att Bulgarien återigen skulle tävla i ESC och att Poli skulle vara deras artist.

Låten valdes ut internt och skrev att ett stall låtskrivare runt Boris Milanov, som skulle komma att göra ett visst avtryck på ESC under kommande år.

"If Love Was A Crime" togs emot med stor entusiasm bland såväl fans som press och räknades som en tänkbar vinnare i Stockholm. Den här gången gick allt vägen i semifinalen och den slutliga fjärdeplatsen var Bulgariens dittills största framgång. 

Kalenderbitarna noterade med förtjusning att Bulgarien kanske inte gick till final så ofta men varje gång de gjorde det placerade de sig bland de fem bästa.

Låten sålde hyfsat i flera länder och blev etta på hemmaplan. Den spelades även in i en närmast identisk version med grekisk text av Demy (Grekland 2017).

Poli Genova fick pris som årets bulgariska ambassadör i världen 2016 och har fortsatt spela in musik med stor framgång. Hon har flera gånger antytt att hon gärna skulle ge sig på att tävla i ESC på nytt om tillfälle gavs.

2020 noterade Poli Genova lite halvsurt på sociala medier att den låt Malta valt ut för ESC-finalen i Rotterdam var en av de hon valt bland innan hon fastnade för "If Love Was A Crime". Hon hävdade också att hon varit med och skrivit den och att det var lite ofint att hennes namn tagits bort från listan av upphovsmän.


Poli Genova / If Love Was A Crime (Bulgarien 2016)
4:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar