8 november 2020

What If We / Malta 2009

I vissa länder är Eurovision Song Contest extra populärt hos publiken och på Malta kollar i princip alla tv-tittare på finalen. Självklart vill man då också göra den nationella uttagningen till något extra och ge folket extra mycket godis.

Kanske att man ändå tog i lite väl mycket när man bestämde att ordna hela åtta stycken semifinaler med inte färre än femtiosex bidrag som tävlade om att få representera önationen i Moskva. 

Kvalitet är nästan alltid bättre än kvantitet och här är det värt att betänka att Sverige - med sin med internationella mått mätt imponerande musikindustri - några år senare valde att skära ned antalet bidrag i sina semifinaler från 32 till 28.

I var och en av de åtta semifinalerna - kallade Euro Showbox - fick tittarna välja en finalist medan en jury sedan valde ytterligare tolv finalister av de som blivit över. Nog fick malteserna valuta för tv-licensen alltid, men redan när alla låtar offentliggjordes var det rätt klart hur det hela skulle sluta.

Chiara Siracusa ställde nu upp för tredje gången och efter att först ha kommit trea och sedan tvåa var ambitionen glasklart att vinna och låta Malta stå värd för hela cirkusen nästa år. Hennes låt var skriven av Marc Paelinck som tidigare skrivit för Belgien 2002 och 2004

Det påstods att han även skrivit Chiaras låt 2005, men då han inte tilläts delta av det årets regler (utländska låtskrivare fick bara delta om deras egna länder hade öppna uttagningar som maltesiska låtskrivare kunde skicka sina låtar till) angavs sångerskan som upphovsperson.

Att "What If We" knappast skulle räcka till för någon seger stod nog klart för de flesta men tävlandet i Moskva blev en riktig thriller då den vanligtvis säkra Chiara plötsligt tappade nerverna och började sjunga oväntat svajigt. Skulle det ens räcka till en finalplats om inte sånginsatsen räckte till?

En finalplats blev det (Maltas första sedan 2006) men slutresultatet blev ett riktigt nedköp och man landade långt ned i listan. En ny regel förhindrade att de artister som vunnit de maltesiska finalerna ställde upp på nytt inom de närmsta åren så någon snabb revansch kom inte på tal. Även om Chiara förblir älskad av eurovisionsfansen har hon inte ställt upp på nytt sedan dess.

Pikant nog fick Malta på sätt och vis tävla mot sig självt. Ralph Siegel tog låten "Innocent Heart" (som misslyckats i ett avsnitt av Euro Showbox), skrev om den en aning och lät den tävla för Montenegro. Ett solklart regelbrott - alla bidrag måste vara originallåtar och får inte ha publicerats tidigare - som EBU glatt såg mellan fingrarna med.


Chiara / What If We (Malta 2009)
22:a plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar