14 maj 2021

Wake Up / Belgien 2019

De tre senaste gångerna RTBF valt ut det belgiska bidraget hade man fiskat bland de talanger som hittats i Valloniens version av The Voice. (Belgien vore ju inte riktigt Belgien om inte talangjakter i tv - i likhet med precis allt annat - vore strikt uppdelade enligt språkgränsen.)

Det hade slagit mycket väl ut, minst sagt. Både Roberto Bellarosa och Loïc Nottet hade imponerat - den senare lyckades dessutom etablera sig på riktigt även i Frankrike - och trots att Blanche länge såg ut att inte riktigt klara pressen samlade hon ihop sig då det väl gällde och slutade precis som Loïc på en fjärdeplats. Fina placeringar var belgarna inte bortskämda med. Succé var ordet.

Pierre Demoulin - som skrivit "City Lights" för Blanche - fick nu fria händer att själv välja artist och han fastnade för 18-årige Eliot Vassamillet som visserligen inte kommit så långt i The Voice men hade ändå något låtskrivare ville utveckla vidare.

Vilka sidor av Eliot det var man ville visa upp förblev något oklart då låten presenterades. "Wake Up" hade en lovande ominös inledning och en suggestiv vers följd av en riktigt platt refräng där hela låten fick pyspunka. 

Kanske hade en riktigt erfaren artist ha skakat lite liv i det här låtbygget, men Eliot var tydligt allt annat än just det. Han framstod som en sympatisk yngling med fin röst men inte mycket mer än det. För första gången slog formulan fel och Belgien missade finalen. Det var Valloniens första misslyckande i ESC sedan 2011.

Eliot tog sig upp på topplistorna både i Flandern och Vallonien men har sedan tagit det lugnare med musiken och fokuserat på sina gymnasiestudier istället.

2020 valde VRT ut Hooverphonic att representera dem med "Release Me" vid den final i Rotterdam som sedan aldrig blev av. I november samma år retade bandet upp sina eurovisionfans då det visade sig att de gett sin sångerska sparken ur bandet under ett videosamtal.


Eliot / Wake Up (Belgien 2019)
13:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar