2 augusti 2017

No Dream Impossible / Storbritannien 2001

Man kunde tänka sig att två dåliga placeringar i rad - Precious var Storbritanniens dittills näst sämsta notering innan Nicki French slog nytt nationellt bottenrekord i Stockholm - skulle ha utlöst någon form av panik eller åtminstone oro bland de ansvariga på BBC.

Om så var fallet märkte tittarna väldigt lite av det. The Great British Song Contest 2001 följde samma mönster som det gjort de senaste åren: åtta låtar spelades upp på BBC Radio 2, varav fyra gick vidare till en tv-sänd final som visades på en tämligen undanskymd sändningstid.

För en gångs skull fanns ett större namn med i tävlingen. Svenska Nanne Grönvall (Sverige 1996) hade ställt upp som artist för låten "Men" skriven av Kimberly Rew från Katrina & The Waves (Storbritannien 1997). Trots tävlingens mest ambitiösa framförande var låten på tok för svag och Nanne kom sist bland de fyra finalisterna. Vinnare blev istället en helt okänd 16-åring från Sheffield.

Lindsay Dracass hade upptäckts som 13-åring och hade spelat in flera låtar som lett till kontrakt med ett stort skivbolag. "No Dream Impossible" var hennes första singel och möjligen ett test för att se om den unga sångerskan var redo för rampljuset.

Trots segern i den nationella finalen får nog svaret lov att bli nej. Lindsay D som hon kallades i uttagningen - när skivan släpptes användes hennes hela namn istället - var långt ifrån en färdig artist. Hon hade en i grunden stark röst men sjöng bitvis riktigt illa och själva låten kändes splittrad och ofärdig. I den mån brittisk media låtsades om hennes låt alls skrev de att det här var Storbritanniens i särklass sämsta bidrag någonsin.

När det väl gällde lyckades Lindsay betydligt bättre än någon förväntat sig: hon kändes avslappnad på Parkens gigantiska scen och med undantag för ett par tuppar i halsen var sånginsatsen godkänd. Sist men inte minst satte hon den svåra sluttonen nära nog perfekt. Hursomhelst var hela paketet långt ifrån tillräckligt intressant för att locka annat än ströpoäng. Den högsta noteringen - fyra poäng - kom från Irland.

Efter Köpenhamn blev det som väntat tyst runt Lindsay Dracass men singeln lyckades åtminstone ta sig in på plats 32 på den brittiska topplistan.

2018 dök Lindsay upp som en av hundra expertdomare i BBC:s talangjakt "All Together Now" och släppte 2019 sitt första fullängdsalbum.

Uppdaterad 31 maj 2020Lindsay Dracass / No Dream Impossible (Storbritannien 2001)
15:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar