20 augusti 2017

Alle mine tankar / Norge 1993

Nog för att Norge hade testat en del mer eller mindre underliga grepp tidigare genom historien, men de flesta lät sig överraskas av den låt som vann den norska finalen 1993. "Alle mine tankar" var en synnerligen otypisk, långsam ballad dränkt i bouzouki, framförd av en späd och spröd flickröst.

Efter att den norska finalen 1992 gjort succé med sitt cirkustema bestämde sig NRK för att välja en tydlig inramning även för det här årets tillställningen. Årets visuella tema hade varit gamla tiders variétéföreställningar och publiken hade uppmanats att klä sig därefter. I den inramningen hade vinnarlåten verkligen stått ut på ett närmast våldsamt sätt ifrån mängden och vann omröstningen överlägset.

Bjørn Erik Vige hade skrivit sången för sin 16-åriga dotter Silje och texten var så ljuvligt oskuldsfull och kysk som kärlekstexter gärna blir när flickornas fäder får skriva dem själva. Skivversionen var över fyra minuter lång och en hel vers och en refräng fick lämnas bort i ESC-versionen.

Ganska snart visade det sig att det norska bidraget framförts i radio flera månader före den nationella finalen, något som bröt mot tävlingens regler. NRK rådfrågade EBU som rekommenderade diskning för att slippa protester från andra delegationer. Norrmännen bestämde sig för att ha is i magen och låta "Alle mine tankar" kvarstå och inga klagomål hördes.

Gissningsvis tyckte man att den visuella inramningen från den norska finalen matchade låten ganska dåligt, så NRK filmade en liten video istället. I den svenska förhandsvisningen sågade Jan Jingryd bidraget längs fotknölarna för att sedan tvärvända och utropa den till en av storfavoriterna i Millstreet.

Unga Silje Vige charmade de flesta på plats och den kvinnliga bildregissören Anita Notaro fångade snyggt upp den norska hejaklacken - med kompositören själv i spetsen - då de började klappa med i refrängen. Även juryn var med på noterna - under en lång stund såg det ut att kunna bli norsk seger - och till sist blev det Norges första notering bland de fem bästa sedan 1988.

Frågan är om det kunde ha gått ännu bättre om tittarna fått telefonrösta. Silje Vige hade den där underliga charmen som verkar gå rakt genom rutan och som flera vinnare haft sedan tittarna gavs makten.

Svenska tidningar drog genast paralleller till en annan 16-åring som fått sitt stora genombrott i ESC exakt tio år tidigare, men Silje Vige verkade rätt ointresserad av att bli stjärna. Hon spelade in en skiva ett år senare och har fortsatt med musik om än i något mindre skala.


Silje Vige / Alle mine tankar (Norge 1993)
5:e plats av 25 bidrag i Millstreet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar