8 augusti 2017

To takie proste / Polen 1998

Sixteen var en smärre sensation på hemmaplan där deras debutalbum "Lawa" sålt platina och genererat inte färre än tre hitsinglar: "Spadające myśli", "Obudź we mnie Wenus" och "Twoja lawa". Bandet blandade stilar och genrer vilt och Sixteens sound låg helt rätt i tiden med sin kryddning av akustiska instrument som fiol och olika flöjter.

Polsk tv skickade gruppen till Birmingham med den senaste singeln "To takie proste" ("Det är så enkelt"), en trallvänlig sak med en distinkt keltisk klang. Den var - i likhet med de flesta av bandets låtar - skriven av gitarristen Jarosław Pruszkowski med text av hans fiolspelande hustru Olga.

Med den strålande Renata Dąbkowska vid mikrofonen - och Polens dittills rätt briljanta serie bidrag - var det många, inklusive jag själv, som trodde att polackerna kunde bli riktigt farliga i omröstningen. När Europa för första gången släpptes löst att telefonrösta - året innan hade fem länder telefonröstat på försök, nu gjorde nästan alla samma sak - gick den polska popen underligt nog de flesta spårlöst förbi och Sixteen hamnade långt bak i resultatlistan.

Underligt nog misslyckades "To takie proste" även på hemmaplan där den helt missade hitlistorna, men bandet var snart tillbaka på topp med singeln "Boskie lato". Senare samma år möblerade man om lite i bandet och började istället uppträda under namnet Seventeen (och ibland som Sixteen-Seventeen).

2004 gick medlemmarna skilda vägar men återförenades sex år senare för att spela in nytt material. 2012 blev "2 Światy" en stor hit.Sixteen / To takie proste (Polen 1998)
17:e plats av 25 bidrag i Birmingham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar