14 augusti 2017

Hear My Plea / Albanien 2007

I norra Albanien ligger Shkodra, en av landets äldsta och historiskt viktiga städer. Här finns ett citadell från 1400-talet, här bedrevs livlig handel och här landade åtskilliga influenser från utlandet för första gången. 1905 spelades här den första fotbollsmatchen någonsin på albansk mark.

Shkodra har också fostrat flera framstående artister, inte minst Frederik Ndoci som redan var en firad stjärna sedan många år tillbaka då han vann Festivali i Këngës och skickades till Helsingfors för att försvara landets ära vid Eurovision Song Contest 2007. Ndoci hade hunnit bli 47 år redan och hade en meritlista längre än de flesta kan drömma om.

Redan som väldigt ung hade han börjat studera musik och sjunga offentligt och han blev snabbt en uppskattad artist i det politiskt tillslutna Albanien. 1982 ändrades allt då ett anonymt brev - från en avundsjuk konkurrent, måhända - skickades till den albanska hemliga polisen och angav Frederik Ndoci som utländsk agent.

I den paranoida diktaturstaten tog man inte lätt på en sådan anklagelse och periodvis bannlystes alla Fredrik Ndocis skivor och framträdanden. Trots att han förblev populär bland publiken hade han regimens ögon på sig och satt en tid i ett fångläger där han skulle lära sig "gott beteende".

När friheten kom i början av 1990-talet lämnade han landet och verkade istället framgångsrikt i Italien och USA och sågs alltmer som ett av de tyngsta namnen hemma i Albanien.

"Hear My Plea" var en i högsta grad albansk sång - i original hade den hetat "Balada e gurit" ("Stenballaden") - som inte på något sätt var anpassad för europeisk smak. Med sig på scenen hade han sin dåvarande hustru Aida Dyrrah-Ndoci, iförd en dyrbar klänning inspirerad av albansk folklore. Trots att titeln och en stor del av texten var på engelsk sjöng man även en del på det egna språket.

Högst väntat räckte inte poängen till för att gå vidare till final, men Frederik Ndocis popularitet består i hemlandet och hans bidrag förblir en av hans mest älskade sånger. Han har deltagit flera gånger till i Festivali i Këngës utan att vinna.Frederik Ndoci / Hear My Plea (Albanien 2007)
17:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar