15 december 2016

Laß die Sonne in dein Herz / Västtyskland 1987

Wind hade lyckats bra på första försöket - deras bidrag hade blivit en hit och de såg länge ut att kunna riva åt sig segern i Göteborg. Nu var de tillbaka för att se om de kunde toppa sin framgång och placera sig ännu högre. Man hade ändrat om lite i gruppens sammansättning sedan sist. Sångaren Rainer Höglmeier hade flyttat till USA och ersatts av Andreas Lebbing, och nu hade Wind bara fem medlemmar.

Gruppens nya låt - ett tillbakalutat stycke pseudo-reggae - var skriven av Peter Elversen och Bernd Bastino. När Wind hade vunnit för andra gången och upphovsmännen kallades upp på scenen visade sig vara inga mindre än Ralph Siegel och Bernd Meinunger.

För att utnyttja EBU:s regler till fullo hyrde man in den gitarrspelande körsångaren Rob Pilatus för att få en sångröst till och kanske för att få lägga ytterligare ett instrument på band.

Paketet fungerade och Wind rodde hem en ny andraplats, även om de aldrig på riktigt var i närheten att kunna hota vinnaren Johnny Logan. Även den här singeln blev en hit här och där och något av en signaturmelodi för bandet som nu skulle börja få svårt att följa upp sina succéer.

Åtminstone var låten ett kraftbevis för Ralph Siegel som nu fick sin första framskjutna placering i ESC sedan segern fem år tidigare. Än kanske den gamle demonkompositören hade något att ge?

Rob Pilatus skulle bli en stor stjärna året efter som ena halvan av Milli Vanilli - en omåttligt populär grupp som snart skulle kraschlanda i offentligheten efter att deras producent Frank Farian erkänt att ingen av medlemmarna sjungit på skivorna. Rob Pilatus och bandkollegan Fab Morvan blev till allmänt åtlöje och skrattades ut av en hel värld.

Efter ett par misslyckade försök att starta om karriären fick Rob Pilatus problem med droger och alkohol och satt en kort tid i fängelse. 1998 hittades han död, endast 32 år gammal, efter vad som antogs vara en överdos alkohol och receptbelagda tabletter.

Winds karriär saktade in alltmer och i ett försök att ta sig tillbaka in på listorna skulle bandet ställa upp i ESC en tredje gång. Skam den som ger sig.Wind / Laß die Sonne in dein Herz (Västtyskland 1987)
2:a plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar