1 augusti 2023

Spirit Of The Night / San Marino 2017

Valentina Monetta hade faktiskt - på sitt eget lilla sätt - åstadkommit en ganska fantastisk bana inom ESC. Hon hade genom att representera San Marino tre år i rad (2012, 2013, 2014) lyckats bygga sig en smått osannolik fanbase som älskade henne och stöttade henne.

Hon hade dessutom en utmärkt dramatisk båge då hon gått från chanslöst Ralph Siegel-fynd till att hitta en egen ton och slutligen - mot alla odds - lyckas ta sitt pyttelilla land till final för allra första gången. En perfekt historia och ett perfekt ställe att sätta punkt på. Om någon av de inblandade hade haft vett nog att faktiskt sätta punkt någonsin.

Ralph Siegel klarade inte att hålla sig borta ens ett år innan han lyckades floppa på nytt i ESC. Valentina Monetta verkade länge ha ett snäppet bättre omdöme ändå men kunde slutligen inte låta bli att ställa upp en fjärde gång - nu i en poppig duett med en amerikansk sångpartner.

Jimmie Wilson var en musikalskådis från Detroit som spelat med i "Sisterella" - en musikal, baserad på Askungen och producerad av Michael Jackson, som aldrig riktigt tog fart - innan han flyttade till Tyskland för att spela titelrollen i "Hope! - Das Obama Musical".

Om Valentina Monetta och Ralph Siegel med åren verkade ha hittat något slags samklang där han alltmer skrev låtar hon verkade vara bekväm med så hade alla sådana tendenser regnat bort sedan det sista försöket. 

"Spirit Of The Night" kändes minst sagt daterad och verkade inte synka med någondera av de två artisterna som i sin tur inte verkade ha någon vidare kemi sinsemellan. SVT:s kommentator Edward af Sillén formulerade det bäst: "det känns som när man var på skoldisko och ens föräldrar plötsligt började dansa". 

Europas tittare skruvade på sig och röstade på någon annan istället. När siffrorna offentliggjordes visade det sig att San Marino kommit på allra sista plats i sin semifinal med en enda poäng från Ralph Siegels hemland Tyskland.

Högst sannolikt kommer "Spirit Of The Night" att förbli Ralph Siegels sista bidrag i ESC. Jag skulle faktiskt ha önskat honom ett värdigare avslut än så på sitt tävlande.

Värdigt kändes det inte heller då två italienska artister - först Tony Maiello, sedan Arisa - berättade i offentligheten att de båda erbjudits att tävla för San Marino i Kiev under förutsättning att de betalade en rejäl slant ur egen ficka till tv-bolaget. SMRTV förnekade att de skulle ha kontaktat Maiello men verkar inte ha kommenterat Arisas uppgifter alls.


Valentina Monetta & Jimmie Wilson / Spirit Of The Night (San Marino 2017)
18:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar