25 augusti 2023

San aggelos s'agapisa / Cypern 2011

I Oslo 2010 tog sig Cypern äntligen till final efter att ha floppat fyra år i rad i semifinalerna. Man kan tänka sig att cypriotisk tv tyckte att det var väldigt kul och trevligt och att man gärna ville fortsätta synas i finalen. Men hur skulle man se till att fortsätta framgången?

Den nationella finalen hade ju bevisligen lyckats hosta fram en finalist till slut, men de flesta åren på sistone hade de lokala vinnarna gått Europas tittare förbi. Det bästa var kanske att ge finalen respass och ta ut ett bidrag på något annat sätt?

Man anordnade "Performance": en talangjakt som skulle dammsuga ön på lovande talanger. Trettionio unga sångare (i åldrarna 16-30 år) tävlade i olika semifinaler om nio finalplatser, bedömda av en jury som bland andra bestod av Lia Vissi (Cypern 1985). 

I finalen fick tittarna all makten att välja vinnare, vilket alltid är lite krångligt i ett så litet land som Cypern. Vinner den som sjunger bäst eller den som har det bästa kontaktnätet? 

Som så ofta i tv:s talangjakter stod det mellan två charmiga unga män och när poängen lästes upp hade Christos Mylordos tvålat till Louis Panagiotou (som representerat Cypern i Junior Eurovision 2006) med dubbelt så många telefonröster.

Christos Mylordos från Nicosia var en späd 19-åring (som skulle fylla 20 några veckor före ESC) med kraftfull stämma. Vackert så, men nu behövde gossen något att sjunga. Man utlyste en tävling dit låtskrivare kunde skicka in sina låtar men enbart om de hade cypriotiskt medborgarskap eller om de hade bott permanent på ön i minst två år.

Totalt fick man in elva låtar att välja mellan och låten som valdes ut - "San aggelos s'agapisa" ("Jag älskade dig som en ängel") - presenterades för publiken i februari. Det visade sig vara en dramatisk sak med mycket utrymme för en stor röst och - möjligen mindre lyckat i sammanhanget - utan särskilt mycket refräng att grabba tag i.

I Düsseldorf bjöd cyprioterna på bra sång och mycket drama; inte minst hade man skaffat en specialeffekt som lät Christos och hans körkillar trotsa tyngdlagen. Snyggt och inte alls ointressant men verkligen inte sättet att vinna en schlagerfestival på, särskilt inte när låten var den svagaste komponenten i paketet.

Cypriotisk tv hade fått nya saker att fundera på. Kanske räcker det inte med en bra artist. Kanske måste man också ha en stark låt i en melodifestival. Vem kunde ha anat?

Christos Mylordos lärde sig ändå mycket av erfarenheten i ESC - det är sällan en dålig sak för en artist att få uppleva ett stort evenemang - och försörjer sig än idag som artist hemma på Cypern.


Christos Mylordos / San aggelos s'agapisa (Cypern 2011)
18:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar