7 augusti 2023

One Night's Anger / Albanien 2014

När sångspråken släpptes fria i ESC 1999 var den stora tanken att artister och låtskrivare helt enligt eget huvud skulle få välja att sjunga på de språk de kände sig mest bekväma med, inte nödvändigtvis ett av de språk med officiell status i det land de representerade.

En bieffekt som visade sig tämligen omedelbart var de kreativa team som skapat en låt som fungerade utmärkt på det egna språket men som av olika anledningar - en tro att låtar på eget språk aldrig kan lyckas, en förväntan eller ett krav från det tävlande tv-bolaget - bytte språk till engelska med högst varierande resultat.

Hersjana "Hersi" Matmuja var en ganska överraskande vinnare då Festivali i Këngës avgjordes i december 2013. Hon hade ställt upp i samma tävling redan som 16-åring med en låt av Frederik Ndoci (Albanien 2007) men hade sedan dess mest ägnat sig åt musikaliska studier vid Santa Cecilia-konservatoriet i Rom. Bland sina musikaliska förebilder nämnde hon namn som Etta James, Lady Gaga och Björk.

I en intervju efter FiK berättade Hersi att hon verkligen älskade sin vinnarlåt "Zemërimi i një nate" ("En natts vrede") och alla känslor som bodde i den. Hon berättade också att hon och låtskrivarna bestämt sig för att sjunga på engelska i Köpenhamn så hela Europa kunde förstå alla känslorna.

Men fungerar det faktiskt så? Är det i språket som känslan sitter?

I FiK var låten ett stycke dramatiskt arrangerad symfonisk rock - med vissa ekon av "Kiss From A Rose" av Seal - där Hersi fick stort utrymme att visa sin klassiskt skolade röst. Den engelska versionen var kortare - eftersom EBU föreskriver max tre minuters längd - med ett betydligt mer asketiskt arrangemang. Den nya texten verkar följa originalet så nära att den underligt nog känns mer som en övning i översättning än en fungerande text.

Den nya versionen var tekniskt felfri men framstod som anonym i startfältet. Albanien missade finalen än en gång.

När jag lyssnade på "One Night's Anger" på nytt när jag skulle skriva det här inlägget hade jag inte hört den på många år och fick inse att jag nog alltid varit lite onödigt hård i mitt omdöme. Verkligen inte den typ av bidrag som går hem hos den breda publiken på en lyssning men inte heller någon katastroflåt.

Hersi Matmuja återvände till Italien och sina studier och har med viss framgång ägnat sig åt klassisk operasång och mer experimentell musik, även om hon gjort ett par enstaka utflykter tillbaka till populärmusiken då och då.


Hersi Matmuja / One Night's Anger (Albanien 2014)
15:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar