28 augusti 2023

De oude muzikant / Nederländerna 1973

När en person plötsligt finner sig mitt i strålkastaren - upplyft, utvald, upplyst - kan det hända att denna någon förändras. Att det sker någonting med ens personlighet. Ben Cramer förvandlades från en schysst kille till någon typ av monster i Luxemburg.

Att tävla i en schlagerfestival borde inte ha varit en så stor grej för honom. Han hade börjat sjunga redan som tonåring och hade varit aktiv i branschen i sex år redan då han valdes ut att representera Nederländerna i ESC. Två år tidigare hade han haft en stor hit med "De Clown"

Ben Cramer fick sjunga fyra potentiella bidrag i en nationell final innan regionala jurygrupper röstade fram "De oude muzikant" som överlägsen vinnare. Sången om den gamle gatumusikanten i Paris påminde inte så lite om "De Clown" i sin bombastiska, lätt gammaldags, framtoning.

Pierre Kartner hade skrivit både text och musik till vinnarlåten. Han var en artist som efter flera års harvande i musikbranschen blivit känd under pseudonymen Vader Abraham ("Fader Abraham"), efter att ha skrivit en partylåt med den titeln. Dirigenten Harry van Hoof erkände i efterhand att han överarrangerat låten i ett försök att sätta dit något som själva kompositionen saknade.

Pierre Kartner - som var bra på att få synas närhelst det fanns tillfälle - fanns också med i den förhandsvideo som spelades in, i rollen som den gamle musikern själv.

På plats i Luxemburg trodde Harry van Hoof inte sina ögon då den tidigare så lättsamme och professionelle Ben Cramer förvandlades till en krävande diva, På den första repetitionen skrek han åt musikerna, åt ljudteknikerna, åt scenarbetarna. Hela teamet fick höra hur värdelösa de var.

Efteråt tog dirigenten sin stjärna åt sidan och bad honom tona ned sig lite, att det knappast var en bra idé att göra sig osams med alla de människor vars uppgift det var att få honom att framstå i så god dager som möjligt. Detta struntade Cramer helhjärtat i och fortsatte att vara en riktig pina så snart det skulle repeteras.

Harry van Hoof hörde kanske något jag inte hör men hans minnesbild är att ljudet för Nederländernas låt var mycket sämre i direktsändning än det varit på repetitionerna. Kanske hade det varit en bra idé att inte göra sig osams med personalen ändå? Knappast hade det gått bättre i omröstningen i vilket fall.

Ben Cramer fortsatte sin karriär med ett antal hits under 1970-talet. Senare har han sjungit i flera musikaler och synts i den lokala versionen av Celebrity Big Brother.

Pierre Kartner fortsatte att uppträda som Vader Abraham och fann en guldgruva då han 1977 ombads skriva en sång om smurferna - de små, blå seriefigurerna som skapades av belgaren Peyo och som nu skulle marknadsföras som tecknad film. "Smurfenlied" blev ett internationellt fenomen och spelades in på en mängd språk. Pierre Kartner spelade bland annat in en hel skiva med smurfsånger på svenska (med Anders Glenmark som svensk smurfröst).

Pierre Kartner skrev även musiken till den japanska tecknade versionen av Mumintrollen innan han 2010 gjorde en mindre storartad comeback i ESC.


Ben Cramer / De oude muzikant (Nederländerna 1973)
14:e plats av 17 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar