22 augusti 2023

Lijepa Tena / Kroatien 2009

Att göra dokusåpa av sin uttagning till ESC hade både funkat och inte funkat. Operación Triunfo - byggt på formatet Star Academy - hade blivit en publikframgång i både Spanien och Portugal men ingen av de utvalda låtarna kom ens i närheten av att vinna internationellt.

De flesta länder som ordnade en variant på Star Academy gjorde aldrig kopplingen till ESC och där syntes snart en annan av formatets svagheter: även när publiken älskade sitt program var det få av de tävlande talangerna som lyckades etablera sig på riktigt när kamerorna slocknat.

Operacija Trijumf var namnet som användes då ex-Jugoslavien ordnade sin egen variant där sexton hoppfulla artister från Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro och Serbien gjorde upp om segern. 

Det ryktades att en av tävlingens tre domare - Tonči Huljić som tävlat i ESC 1995, 1998, 1999 och 2001 - hade ett gott öga till en av de tävlande - 24-årige Igor Cukrov från Split - och gjorde sitt bästa för att matcha fram honom till seger. När Cukrov trillade ur tävlingen strax före finalen dundrade Huljić i tidningarna att det var mycket orättvist.

När Huljić bjöds in att skriva en låt till den kroatiska finalen 2009 skrev han en smäktande och böljande ballad till sitt nya stjärnskott Igor Cukrov, som nu sattes att sjunga tillsammans med ett lite mindre nytt stjärnskott: Andrea Šušnjara hade kommit två i den inhemska ligan 2004 med "Noah" men hade haft en blygsam karriär sedan dess.

Duon blev tvåa i såväl juryns som tittarnas omröstning men det räckte ändå till seger i slutändan. Igor och Andrea fick åka till Moskva och sjunga först av alla i den andra semifinalen.

För den som följt Tonči Huljić och hans band Magazin genom åren kunde "Lijepa Tena" - en svulstig bit om den vackra flickan som skickats direkt av Gud - framstå som något av en besvikelse. En kompetent men väldigt traditionell låt från en kompositör som oftast tog ut svängarna och vågade vara betydligt mer progressiv än så.

I Moskva gick det som i Operacija Trijumf och folket visade sig betydligt svalare inställda än vissa domare. Hade tittarna fått bestämma på egen hand hade Kroatien gjort tidig sorti, men bidraget räddades kvar av juryn som fick välja den sista finalisten från varje semifinal. Igor och Andrea gick vidare på bekostnad av Serbien som kommit tia i telefonomröstningen.

Igor Cukrov har förblivit en aktiv artist hemma i Kroatien även om han kanske inte hör till landets största stjärnor. Även Andrea har hållits sysselsatt: sedan 2010 sjunger hon i Tonči Huljić band Magazin.

Operacija Trijumf var en stor framgång i de länder där programmet sändes men själva tävlingen förblev den stora stjärnan och ingen av de nya artisterna blev lika populära utanför sammanhanget. Det blev bara en enda omgång av serien.


Igor Cukrov feat Andrea / Lijepa Tena (Kroatien 2009)
18:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

2 kommentarer:

  1. Älskar denna låt! Men ägde inte 2009 års tävling rum i Moskva? Oslo var väl ändå 2010? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det börjar vara dags att ta lite ledigt från den här bloggen igen? Nu la jag 2009 års tävling i Oslo, häromveckan placerade jag 2023 i Manchester.

      Radera