4 augusti 2023

It's For You / Irland 2010

Under början av 90-talet drev ESC allt längre bort från vad som hände i resten av musikbranschen och från vad som spelades i de flesta radioapparater runtom i Europa. Situationen hjälptes inte av att juryn envisades med att välja fram vinnare som lämnade få spår efter sig på hitlistorna.

Niamh Kavanagh hade varit just en sådan vinnare. Singeln hade gått bra hemma på Irland och sålde rätt bra i Storbritannien (som bäst plats 24 på topplistan) medan den gick relativt spårlöst förbi i resten av deltagarländerna.

Succén på hemmaplan var ändå mer än Niamh Kavanagh varit beredd på. Hon spelade in två album - "Flying Blind" (1995) spelades in i Nashville - men lämnade sedan rampljuset allt mer för att istället fokusera på ett mer stillsamt liv med sin familj.

Efter ett rätt tyst och stillsamt decennium - då Niamh visserligen dök upp på tv ibland och bland annat gav Irlands poäng vid ESC i Belgrad 2008 - var det en smula överraskande då sångerskan dök upp på nytt som en av kandidaterna i den nationella finalen 2010. 

"It's For You" var en prydlig schlagerballad med ekon av klassiker som Bette Midler's "The Rose", signerad irländaren Niall Mooney i samarbete med svenskarna Mårten Eriksson, Lina Eriksson och - för andra året i rad - Jonas Gladnikoff.

I Oslo var många glada att se Niamh Kavanagh på nytt efter alla dessa år. Hon sjöng fint även om det kanske märktes att hon varit mindre aktiv under ett antal år: efter repetitionerna uttryckte en och annan bedömare en viss oro för den höga sluttonen. 

När det väl gällde satt den och de andra tonerna mer eller mindre där de skulle och Irland fick sjunga i final för första gången sedan 2007. I likhet med andra återvändande vinnare vid den här tiden var det inte riktigt den stora famnen hon möttes av och i finalen blev poängskörden snål. Kanske spelade inte det någon större roll i slutändan, Niamh hade knappast ställt upp för att vinna en andra gång.

"It's For You" blev en hit på Irland medan uppföljarsingeln "A Fool For You No More" aldrig tog sig in på singellistan. Sedan dess verkar Niamh Kavanagh inte ha spelat in mer musik men fortsätter att dyka upp i diverse sammanhang. 2018 medverkade hon i musikvideon till Irlands bidrag för Junior Eurovision.


Niamh Kavanagh / It's For You (Irland 2010)
23:e plats av 25 bidrag (final) i Oslo

1 kommentar:

  1. Jag har sagt det förr, men jag tycker inte att ESC måste efterlikna topplistorna.
    Samtidigt så kan jag förstå att TV-bolagen blev oroliga när såväl artister som tittare tappade intresset på 90-talet.
    Jag får nog till och med erkänna att "In your eyes" är den av Irlands gamla vinnare, som jag tycker minst om.
    Det var nog ingen som trodde att Niamh skulle skrälla till ännu en gång, och en finalplats som dock inte ledde till någon hög placering var nog ett precis lagom resultat.

    SvaraRadera