19 augusti 2023

Flashlight / Polen 2017

EBU - The European Broadcasting Union - är en klubb för de europeiska tv- och radiobolag som ägnar sig åt det som brukar kallas public service. Mångsidig och opartisk programverksamhet i allmänhetens tjänst. "Informera, utbilda och underhålla", enligt brittiska BBC:s gamla devis.

Så länge det polska nationalkonservativa partiet Lag och Ordning (PiS) befann sig i opposition avskydde de det nationella public service-bolaget TVP. När de fick absolut majoritet vid valet 2015 var en av deras första åtgärder att montera ned bolagets oberoende. Oroväckande snabbt blev TVP maktens megafon.

När den polska nationella finalen avgjordes i februari 2017 visste man redan åt vilket håll vinden blåste. Kanske en och annan artist börjat skruva besvärat på sig vid tanken att representera TVP och allt de numer stod för.

Vinnare blev juryns storfavorit Katarzyna "Kasia" Moś, en rutinerad 30-åring från Bylom i södra Polen. Hon hade redan synts i en mängd sammanhang och hade inte minst varit en del av The Pussycat Dolls Burlesque Revue under ett års tid. Två gånger tidigare - 2006 och 2016 - hade hon försökt vinna den polska finalen men drog nu längsta strået med full poäng från samtliga domare.

Tvåan Rafał Brzozowski skulle hålla sig väl med makten och fick chansen att tävla i ESC 2021 istället, medan folkets favorit Carmell röstades ned av juryn och kom på tredje plats.

"Flashlight" var en dramatisk ballad som Kasia Moś kramade det mesta ur på scenen i Kiev och för fjärde året i rad tog sig Polen till final. Där drunknade låten i konkurrensen och placerade sig nära botten.

På hemmaplan blev "Flashlight" en högst modest framgång - som bäst låg den på plats 55 på den nationella hitlistan - och är fortfarande Kasia Moś enda notering på sagda lista (2023) även om hon släppt flera skivor sedan dess.

TVP fortsatte sin branta utförsbacke. I juli samma år kritiserades bolaget i kraftiga ordalag av den europeiska kommissionen efter att ha drivit en negativ kampanj mot journalisten Dorota Bawołek och kallat henne "skadlig för Polen".


Kasia Moś / Flashlight (Polen 2017)
22:a plats av 26 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar