5 juli 2023

In The Name Of Love / Polen 2015

Det är svårt att avgöra hur nöjda polsk tv varit med sin comeback 2014. De hade helt tydligt velat provocera en smula men faktum kvarstår: de hade skickat en hitlåt med stort stöd på hemmaplan bara för att se sig själva taktikröstas ned av juryn.

Hur surt det än kunde te sig bestämde sig TVP för att stanna kvar i tävlingen. Än en gång valde de sitt bidrag i en intern uttagning som vi egentligen vet ganska lite om, annat än att vem som helst fick skicka in förslag och att Edyta Górniak (Polen 1994) hörde till dem som visat intresse.

Den som valdes ut till slut var Monika Kuszyńska, en rutinerad 35-åring som inte alls var okänd för den stora publiken. I flera år fungerade hon med stor framgång som vokalist i det populära popbandet Varius Manx som sålde stora mängder skivor.

2006 förändrades allt då bandet var med om en våldsam bilolycka där sångerskan skadades allvarligt och blev permanent förlamad från midjan nedåt. 2010 lämnade hon officiellt bandet och sjöng inför publik för första gången sedan olyckan. 

Hon möttes med stor välvilja men hennes första soloalbum blev en modest framgång. Att ställa upp i ESC var självfallet ett sätt att höja den egna profilen. Också för TVP var det ett sätt att skapa intresse runt sitt bidrag - aldrig tidigare hade en rullstolsburen artist tagit sig hela vägen till den internationella tävlingen.

"In The Name Of Love" - som Monika skrivit tillsammans med sin make Jakub Raczyński - var förvisso en fin bit men den saknade lite egen profil och personlighet, något den var långt ifrån ensam om i 2015 års upplaga av ESC.

I Wien fick Monika sjunga sist i sin semifinal och lyckades ta sig vidare till finalen. Där trängdes redan en enorm mängd ballader av varierande kvalitet och nu fick Polen nöja sig med tio små poäng sammanlagt. De hysteriskt stödröstande exilpolacker alla fruktat så ett år tidigare märktes nu inte av alls.

Bidraget råkade också understryka en av livets stora orättvisor: det kan vara svårt att ta långa och höga toner på ett övertygande sätt för den som tvingas sitta ned och sjunga på scenen. 

Monika Kuszyńska led inte desto mer av den låga placeringen. Hon hade fått mycket uppmärksamhet och släppte senare samma år en självbiografi. Hon har hållit sig kvar i offentligheten även om hon i stor utsträckning fokuserat på sin familj - hon födde barn såväl 2017 som 2018 - och bara släppt ett fåtal nya låtar sedan finalen i Wien.


Monika Kuszyńska / In The Name Of Love (Polen 2015)
23:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar