23 juli 2023

Nous aurons demain / Schweiz 1961

Eurovisionens Grand Prix de la Chanson var enligt alla regler en tävling för upphovsmän och vem som sjöng var egentligen inte så viktigt. När Géo Voumard och Émile Gardaz - tävlingens allra första vinnare - segrade för tredje gången i den nationella ligan hade de därför bett en fransk artist sköta sjungandet.

Franca di Rienzo var en 22-åring med italienska rötter. Hon hade sjungit professionellt i ett par år och i Cannes gav hon ett avslappnat och lättsamt intryck, hon verkar närmast leka fram sin lilla sång på scenen. Juryn gillade vad den såg och röstade fram henne till bronsplats.

Man skulle inte tro det men i själva verket gillade inte sångerskan alls att stå ensam i rampljuset. Hon var van att sjunga med orkestrar eller på olika klubbar, men när allt ljus föll på henne blev hon orimligt nervös. Var det här faktiskt vad hon ville?

Efter att ha sjungit en av hans sånger vid melodifestivalen i polska Sopot 1963 blev hon ett par med låtskrivaren och orkesterledaren Christian Chevallier. Han hjälpte Franca att sätta samman en grupp, inspirerad av amerikanske folkrockgrupper som Peter, Paul and Mary. 

Les Troubadours blev ett lämpligt hem för sångerskan. De blev uppmärksammade och uppskattade. Två gånger försökte de representera Frankrike i ESC (1970 och 1976) och 1973 vann de ett specialpris vid World Popular Song Festival i Tokyo med "Je te verrai passer, je te reconnaitrai". Gruppen fortsatte tillsammans (ibland under olika namn) fram till början av 1980-talet.

Vid sidan av Les Troubadours hann Franco di Rienzo även spela Marie Antoinette i rockoperan "La révolution française" och sjunga på soundtracket till den franska dubbningen av Walt Disneys "Robin Hood". 

Franca di Rienzo förblev gift med Christian Chevallier fram till hans död 2008 och har också använt sig av namnet Franca Chevallier i offentligheten.


Franca di Rienzo / Nous aurons demain (Schweiz 1961)
3:e plats av 16 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar