2 juli 2023

Be My Guest / Ukraina 2012

Europamästerskapet i fotboll för herrar skulle 2012 arrangeras av två länder i samarbete: hälften av matcherna spelades i Polen, andra hälften i Ukraina. Turneringen skulle påverka båda ländernas deltagande i ESC om är på olika sätt.

Polen hoppade helt sonika av tävlingen och menade att det var för dyrt att delta samma år som de hade ett stort evenemang som slukade resurser. Att man själva surade över flera år av misslyckanden var möjligen en faktor men inget polsk tv nämnde så någon annan hörde.

I Ukrainas final vann en artist som i högsta grad förknippades med fotbollsmästerskapet: Gaitana hade utsetts till "Official Friend of UEFA 2012" (vilket kan vara en av de mest kufiska titlar någon någonsin tilldelats) och hennes tävlingslåt var tydligt tänkt som någon typ av allsång för läktarbruk.

Gaita-Lurdes Klaverivna Essami var född i Kiev men delvis uppvuxen i Kongo-Brazzaville där hennes pappa kom från. Efter att föräldrarna skilt sig flyttade mor och dotter tillbaka till Sovjetunionen på nytt. 2003 började hon uppträda under namnet Gaitana men hade för säkerhets skull utbildat sig till ekonom först.

Efter hennes seger lät kritiken inte vänta på sig. Flera nationalister och högerextrema röster - den så kallade tokhögern - ville göra gällande att Gaitana inte var tillräckligt ukrainsk för att representera landet. En ledamot av ultranationalistiska Svoboda menade att Gaitana skulle skada landets chanser att gå med i EU då alla skulle tro att Ukraina "låg på en annan kontinent".

"Be My Guest" var visserligen ett klatschigt stycke men påminde besvärande mycket om "When Love Takes Over" med David Guetta och Kelly Rowland som härjat på listorna bara några år tidigare. Om någon tyckte sig höra spår av fotbollslåten "Waka Waka" var det kanske inte heller enbart inbillning.

I Baku gav Gaitana verkligen allt hon hade - kanske delvis för att distrahera bort från likheterna låtar emellan - men till slut blev det lite väl mycket av det goda. I finalen kändes hon lite oskarp jämfört med repetitionerna och hela paketet blev både för mycket och för lite på samma gång. Tittarna drog öronen åt sig och trots ett visst jurystöd hamnade Ukraina långt utanför topp tio.

Gaitana har sjungit och showat vidare - och även agerat modell i hög utsträckning - men verkar inte ha blivit någon av Ukrainas mest profilerade artister.

I fotbolls-EM åkte båda värdländerna ut redan i grundspelet: Polen kom sist i sin grupp medan Ukraina endast slog Sverige. Hela mästerskapets vinnare blev Spanien.


Gaitana / Be My Guest (Ukraina 2012)
15:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar