20 juli 2023

Pe-o margine di lume / Rumänien 2008

Det hade gått bra för Rumänien och sedan 2002 hade man tagit sig in bland de tio bästa varje år utom ett. Det fanns egentligen ingenting som pekade på att den starka trenden skulle vika.

Det som möjligen kunde te sig lite underligt var att hela tre av tolv låtar i den rumänska finalen 2008 var från Sverige. Det var svårt att kvala in till Melodifestivalen förvisso, men om det gått så bra för Rumänien kunde man ju anta att det skulle funnits fullt tillräckligt med lokala stjärnor och att man inte behövde ta emot låtar något annat land ratat?

Rednex feat Ro-Mania, LaGaylia Frazier och trion Biondo (vars låt var skriven av en viss Måns Zelmerlöw) gjorde alla ett visst intryck och de sistnämnda tog till slut silverpengen efter ett stycke inhemskt producerad tvåspråkig popera.

 "Pe-o margine di lume" ("Vid världens ände") var från början skriven som en sololåt för tenoren Vlad Miriță, men när man ville skicka in den till ESC var man tvungna att korta ned och skära bort bitar. För att öka dynamiken tog man in den betydligt mer etablerade sångerskan Nicoleta Matei, som i sin tur föreslog att hennes del borde sjungas på italienska.

Naturligtvis blev det bråk efter den rumänska finalen (det brukade det i princip bli varje år) och vinnarlåten anklagades för att vara ett plagiat. När tv-bolaget TVR kom fram till att den inte var det, anklagades de i sin tur för att ha konspirerat för att ge Vlad & Nico segern. 

Biondos fans startade en petition på nätet och samlade ihop tiotusen underskrifter för att få vinnaren diskad, utan effekt. (När jag ibland tycker att jag själv tar den här tävlingen på för stort allvar brukar jag skänka Biondos fans en tanke.)

Inför Belgrad hörde de flesta ett solitt och stilfullt låtbygge - om man gillade popera eller inte var måhända en smaksak - och de flesta tippade på förhand att den rumänska formkurvan skulle hålla i sig. 

Det hade den kanske kunnat göra men när duon kvalade vidare till finalen lottades de att sjunga allra först där. Måhända hade inte låten räckt till ändå en en ganska stark final men när linjerna öppnade verkar tittarna ha glömt bort Rumänien som fick sin sämsta placering på tio år.

Vlad & Nico har sjungit vidare på var sitt håll och har båda vid sidan av musiken dubbat en del Disneyfilmer till rumänska.


Vlad & Nico / Pe-o margine di lume (Rumänien 2008)
20:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar