För tredje året i rad användes talangjakten HaKokhav HaBa (anordnad och visad på IBA:s konkurrentkanal Keshet) till att vaska fram den artist som skulle representera Israel i ESC. Efter det tog IBA över och försåg vinnaren med en passande tävlingslåt.
Segrande ur leken kom 25-årige Imri Ziv, ett bekant ansikte för den med skarpa ögon och gott minne. Han hade ställt upp i The Voice 2012 utan att komma alltför långt, och hade efter det körat bakom de israeliska bidragen 2015 och 2016. Nu skulle han få tävla på egen hand. Eller skulle han?
Israels regering hade i flera år tyckt att IBA blivit en koloss med alltför många anställda och med lågt förtroende bland allmänheten. Bolaget skulle avvecklas och ersättas med ett nytt och modernt alternativ.
Det fanns hursomhelst ett stort krux: det nya bolaget skulle inte ha någon egen nyhetsredaktion, något EBU kräver av sina medlemsorganisationer. Originalplanen var att IPBC (Israeli Public Broadcasting Corporation) skulle tagit över i april men för att inte riskera deltagandet i ESC sköts programstarten fram och Imri Ziv fick resa till Kiev.
Där märktes kanske sångarens orutin en smula. Israel kvalade vidare i den andra semifinalen och helt tydligt hade inte Imri Ziv hunnit ladda om inför finalen. Han gav ett trött intryck och sjöng inte särskilt bra. Trots att Israel kommit trea i sin semi blev det en riktig buklandning långt ned i resultatet i finalen.
Imris låga placering var i princip det sista som visades på IBA. Tidigare samma vecka hade de anställda fått veta att klockan nu var slagen och att IBA skulle gå ned i svart. När ESC var slut följde en kort hälsning från personalen och ett meddelande att IBA upphört sina sändningar.
Problemet med IPBC - till vardags kallad "Kan" ("Här"), precis som Israels bidrag 1991 - och dess nyhetsbevakning var långt ifrån löst och EBU var inte särskilt sugna på att ge medlemsskap till nykomlingen. I juni 2017 bestämde man att Israel skulle få dispens att delta året därpå i väntan på ett slutgiltigt beslut, en möjlighet man får lov att säga att israelerna gjorde det mesta av.
Imri Ziv har sjungit vidare, mestadels i musikaler och scenproduktioner. I en stor intervju i juni 2023 kom han för första gången ut offentligt som homosexuell. I intervjun berättar han att han som liten blivit retat för att inte vara tillräckligt grabbig, att han upplevt det jobbigt att bli bedömd på sitt utseende och att det tog honom många år av terapi innan han kunde erkänna för sig själv vem han var.
Imri / I Feel Alive (Israel 2017)
23:e plats av 26 bidrag (final) i Kiev
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar