11 juli 2023

Should've Known Better / Danmark 2012

Det hade gått bra för Danmark och trots att man höll sig i en fåra med väldigt trygg och välbekant musik utan vassa kanter - eller kanske just därför - hade man slagit sig in bland de fem bästa såväl 2010 som 2011.

Den danska finalen hölls i Aalborg och bestod av tio bidrag: sex hade valts ut via en öppen uttagning medan de fyra återstående bjudits in direkt av arrangörerna. Kanske var det svårt att få med lyskraftiga danska artister och för andra året i rad hade man bjudit in en svensk stjärna att tävla: 2011 hade det varit Jenny Berggren från Ace of Base, nu tävlade Patrik Isaksson under den rödvita fanan.

Vann gjorde 22-åriga Soluna Samay med en riktigt internationell bakgrund: född i Guatemala av tysk-schweiziska föräldrar men boende på Bornholm sedan tio års ålder. Hon började tidigt att sjunga och spela trummor och bildade duon Gee Gee & Soluna tillsammans med sin pappa. Som duo gav de ut sex skivor och en samlingsplatta.

2011 släppte Soluna ett första soloalbum med sånger hon skrivit själv. Det ledde till att hon uppmärksammades och fick frågan om hon ville ställa upp i Dansk Melodi Grand Prix.

"Should've Known Better" hade namnstarka upphovsmän: Remee (Remee Sigvardt Jackman) hade skrivit hits som "Not Like Other Girls" för S.O.A.P och "Superstar" för Jamelia - den sistnämnda blev Storbritanniens mest spelade låt 2003. 2008 hade han skrivit Tysklands bidrag till ESC. Hans låtskrivarpartner Chief 1 (Lars Pedersen) var producent och en av Danmarks hiphopveteraner. 1997 tävlade hans låt "Stemmen i mit liv" för Danmark i Dublin.

"Should've Known Better" har alltid fört mina tankar till Seals gamla hit "Crazy" men slog an väl i Danmark där den gick upp på topplistans förstaplats. I Baku tog sig låten till final men räckte inte alls till i konkurrensen där. För första gången på flera år hamnade Danmark nära botten men det viktiga är ju alltid att ta sig vidare från semifinalen.

Låtskrivarna trodde stort på Soluna och skrev ett helt album åt henne efter Baku. De var lovade internationell lansering av ett stort skivbolag men då inspelningarna drog ut på tiden gick planerna i stöpet.

Trots att Danmark lyckades bra i ESC räckte det inte längre att vinna Dansk Melodi Grand Prix för att etablera sig på allvar. Soluna Samay har fortsatt att sjunga och gett ut ett par skivor till men har inga fler noteringar på de danska listorna.

Den dåliga placeringen visade sig bara vara en tillfällig missräkning. Året därpå skulle den danska finalen leverera i riktigt stor stil.


Soluna Samay / Should've Known Better (Danmark 2012)
23:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar