16 november 2017

Rhythm Inside / Belgien 2015

Det hade gått bra för Roberto Bellarosa både i ESC och efteråt och Valloniens public service RTBF (Radio-Télévision belge de la Communauté française) beslöt sig än en gång för att välja sin representant bland deltagarna i det egna flaggskeppet The Voice Belgique.

Att anordna en gemensam belgisk variant av The Voice var aldrig att tänka på. Belgarna blickar sällan över den hårda språkgränsen så båda språkområdena har sin egen variant. RTBF har dessutom inte råd att dela med sig. Konkurrensen från franskspråkiga kanaler i Frankrike är enorm och man har relativt svårt att nå ut till de egna tittarna.

När Loïc Nottet var riktigt liten hade han bett sina föräldrar att få sluta spela fotboll och börja dansa istället. När han tävlade i The Voice kallades han snabbt "Billy Elliot från Charleroi" och hans mycket speciella röst gjorde honom snabbt till en favorit. Till slut blev han tvåa i tävlingen.

Efter det skyndade han långsamt ett tag och satsade på sina studier innan han släppte en snygg och ambitiös video på en cover av "Chandelier". Sia själv reagerade positivt på den och RTBF valde ut unge Nottet att tävla i ESC.

Loïc visste väldigt lite om Eurovision Song Contest - han kände till Conchita men hade ingen aning om att Abba varit med - och det kanske var bra då han skrev sin låt. "Rhythm Inside" var den första låt han skrivit och fått utgiven. Texten var skriven av Beverly Jo Scott som varit hans coach i The Voice.

Den unge talangen hade inte bara skrivit sin låt, han hade också varit med och designat kläderna och den visuella helheten. Dessutom hade han koreograferat sitt nummer.

I Wien gick satsningen hem och den nyss 19 år fyllda Loïc tog sig till final som en av storfavoriterna. Till slut blev det en fjärdeplats - Belgiens bästa placering sedan 2003.

Loïc fortsatte att skynda långsamt men ställde upp i franska Let's Dance senare samma år och vann hela tävlingen. 2016 släppte han sitt debutalbum.Loïc Nottet / Rhythm Inside (Belgien 2015)
4:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar