7 mars 2023

Cours après le temps / Luxemburg 1982

Som de allra flesta år valde Luxemburg sitt bidrag för Harrogate internt utan någon nationell final. Men hur valde man? Bad man skivbolagen om förslag? Närmade man sig en lovande låtskrivare? Frågade man en artist man gärna ville ha? Idag är det svårt att hitta någon information om saken.

Just det här året är det möjligt att ett entusiastiskt litet skivbolag lyckades sälja in en ny artist man trodde på. Svetlana - egentligen Claire de Loutchek - var en fransyska med ryskt påbrå (Svetlana är den ryska varianten av hennes namn Claire), utrustad med en säreget hög sångröst. Hon hade turnerat med Ivan Rebroff, varit med i flera kabaretgrupper och släppt en enda singel i eget namn.

"Quand ta lettre est arrivée" kom ut 1981 på Les 3 Oranges Bleues, en liten label som ingick i den stora gruppen PhonoGram som även ägde etiketter som Philips och Mercury.

Bidraget "Cours après le temps" ("Spring ikapp med tiden") var signerat Cyril Assous som tidigare skrivit låtar åt stjärnor som Dalida, Mireille Mathieu och Jeane Manson. Singeln gavs ut på Philips istället för Les 3 Oranges Bleues, kanske för att de hade bättre muskler då det gällde marknadsföring.

I Harrogate sjöng Svetlana snyggt i stämmor med sina rutinerade körsångare och hamnade på en sjätteplats till slut, kanske något lägre än vad förhandstipsen förväntat sig. 

Senare samma år sjöng Svetlana på det franska soundtracket till den tecknade filmen "Brisby och Nimhs hemlighet" och gav året efter ut ytterligare två singlar (varav den något udda "Je suis blonde... et alors?" är väl värd en smula uppmärksamhet). Sedan blev det tyst i många år tills hon 1990 gav ut en skiva med ryska sånger, ackompanjerad av sin bror Pascal de Loutchek.

1999 sjöng hon en än gång musiken till en film - "La Bûche" med bland andra Charlotte Gainsbourg i rollistan - men verkar efter det helt ha lämnat musiken och offentligheten bakom sig.

2013 gavs en samling ut digitalt med samtliga låtar hon spelade in under sin korta popkarriär - 12 spår inalles inklusive en spansk version av hennes eurovisionsbidrag.Svetlana / Cours après le temps (Luxemburg 1982)
6:e plats av 18 bidrag i Harrogate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar