23 mars 2023

Dis rien / Monaco 1962

Det visade sig snart att också pyttesmå länder kunde lyckas riktigt bra i Eurovision Song Contest. Redan 1960 hade Monaco insett att de kunde låna in kunnande från det stora grannlandet Frankrike och på så sätt nå stor framgång. Raskt följde Luxemburg efter och vann såväl 1961 som 1965 med helfranskt manskap.

Det är oklart om Monaco någonsin hade ambitionen att vinna men ska man vara med är det förstås roligare att få bra placeringar framom dåliga. 1962 bad man på nytt mannen som knäckt koden åt dem två år tidigare att ställa upp på nytt.

François Deguelt - egentligen Deghelt, men det var svårt för en fransk publik att uttala - hade påbörjat en karriär i Paris musikliv redan under 1950-talet. Han hade sjungit i radio och på skiva och varit med och öppnat dörrar för en viss Jacques Brel, men det var först efter att ha gjort militärtjänst och krigat i Algeriet som sångkarriären tog fart på allvar.

Att representera Monaco på nytt vid finalen i Luxemburg 1962 var förmodligen en riktig parentes och något François Deguelt bara gjorde i förbifarten: nu stod han på toppen av sin karriär och anbuden haglade över honom. 

"Dis rien" - en sång om att låta munnen tiga så kärleken kan få tala istället - kom visserligen på andra plats men vinnaren Isabelle Aubret hade fått dubbelt så många poäng och stal all uppmärksamhet på den franska marknaden. Skivan med "Dis rien" blev en rätt modest framgång i sångarens diskografi, men framträdandet i finalen visar också hans charm och närvaro. Det är lätt att förstå varför han blev en stjärna.

De närmaste åren skulle hjulen snurra riktigt snabbt: vid sidan av sångkarriären fungerade François Deguelt också som programledare och producent i tv och spelade dessutom polis i en fransk långfilm. 1965 fick han karriärens största hit med "Le ciel, le soleil et la mer" och året därpå agerade han kunnig och påläst kommentator i fransk tv vid ESC-finalen från Luxemburg.

Efter 1960-talets slut saktade karriären ned men François Deguelt fortsatte att med framgång skriva låtar för andra. Under sina sista år deltog han i en mängd nostalgiturnéer som artist och konferencier och skrev sånger in i det sista.

François Deguelt avled i januari 2014 i en ålder av 81 år. Han är begravd i den lilla staden Barbezieux-Saint-Hilaire där ett torg är uppkallat efter honom.


François Deguelt / Dis rien (Monaco 1962)
2:a plats av 16 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar