30 april 2023

Here Today, Gone Tomorrow / Irland 1982

Tänk att du alltid drömt om att skriva en låt men du har ingen musikalisk utbildning, spelar inget instrument och vet rent allmänt inte hur man gör. Du lyckas ändå tota ihop en trudelutt som du skickar in till den nationella melodifestivalen där den inte bara blir utvald utan också vinner hela rasket. Är det inte rätt osannolikt?

Sally Keating gjorde ändå exakt just det. "Here Today, Gone Tomorrow" var den första låt hon skrivit från början till slut och i den nationella finalen presenterades hon som en glad amatör bland alla proffs.

Sedan förstör programledaren raskt den fina historien genom att avslöja att Sally Keating för all del var gift med en professionell musiker: Dick Keating som arrangerat och producerat vinnarlåten. Hur mycket hjälp hade hon fått av sin make? Hade hon faktiskt alls skrivit den eller bara lånat ut sitt namn av någon anledning?

Ett poppigt stycke var det i vilket fall, framfört med snärt och energi av The Duskeys. Bandet hade bildats av den erfarna Sandy Kelly, hennes syster Barbara Ellis och deras walesiska kusin Nina Duskey. Året innan hade de tre deltagit i den irländska finalen under namnet The Duskey Sisters. Nu hade även Ninas bror Dan hoppat in i gruppen för att sätta lite fart på tjejerna.

The Duskeys bjöd på glad koreografi, glatt humör och en viss mängd könsförvirring då Dan Duskey sjöng med i texten om en svekfull älskare som har ännu en flickvän på sidan om. 

Möjligen för att inte avslöja scenshowen för tidigt spelade man in en bitvis rätt bisarr men underhållande förhandsvideo på Dublins zoo, där bandmedlemmarna dansar med varsin kvast och Dan Duskey skuttar runt i en gorillakostym. När det väl gällde visade juryn inte något särskilt intresse och i Harrogate fick Irland sin sämsta placering på tio år

Skivan - där låten lät mycket häftigare än den gjort med stor orkester - sålde ändå rätt bra hemma på ön och The Duskeys släppte såväl en LP som ett par singlar tillsammans och turnerade runt hemlandet. I slutet av 1983 var bandet med om en omtumlande olycka med sin turnébuss och beslöt efter det att avsluta den gemensamma karriären.

Sandy Kelly satsade på en framgångsrik solokarriär där hon främst sjungit countrymusik. Inte minst uppmärksammades hon för de två låtar hon spelade in tillsammans med Johnny Cash.

Dan Duskey flyttade tillbaka hem till Storbritannien och fortsatte en bana inom musiken. 1986 ställde han upp i den brittiska finalen som sångare i gruppen Palace och kom på femte plats. Senare samma år fann han Gud, påbörjade bibelstudier och arbetar idag som pastor under namnet Simon Foster.

Att RTÉ stannade hemma från ESC i München 1983 verkar inte ha haft något med The Duskeys halvdana placering att göra. Istället skyllde man på skakig ekonomi: man var ett fattigt tv-bolag i ett fattigt land och att stå värd för den internationella finalen 1981 hade grävt hål i budgeten.

Undrar om ekonomiavdelningen satte kaffet i vrångstrupen då Irland gjorde comeback i Luxemburg 1984 och bara var en hårsmån från att vinna på nytt?


The Duskeys / Here Today Gone Tomorrow (Irland 1982)
11:e plats av 18 bidrag i Harrogate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar