2 maj 2023

Gravity / Cypern 2017

Cyperns omfattande nationella final 2015 framstod mindre och mindre som en enskild uttagning och mer och mer som något slags auditions som fortsatte att ge ringar på vattnet i flera år. När RIK valde sitt bidrag till Kiev internt fastnade man för en av deltagarna från 2015, precis som man gjort året innan.

Hovig Demirjian - från en armenisk familj men född och uppvuxen i Nicosia - hade pluggat marknadsföring men övergav snabbt den banan för musiken. Efter att ha etablerat sig som sångare hemma på ön bestämde han sig för att ta nästa logiska steg och försöka erövra den grekiska marknaden.

2009 ställde han upp i den andra upplagan av grekiska X-Factor där han slutade på en sjunde plats. När det inte öppnade tillräckligt med dörrar flyttade han hem till Cypern igen och tävlade i den nationella melodifestivalen 2010 och 2015.  Även om han inte vann måste han ha imponerat på någon.

Imponerat hade också Thomas G:son gjort. Året innan hade han fått snitsa till rockbandet Minus One inför Stockholm, nu fick han fria händer att skriva för Hovig. Trots att G:son skrivit hela tävlingens kanske mest kommersiellt framgångsrika vinnare "Euphoria" var förväntningarna från fans och press ordentligt nedskruvade inför Hovigs chanser att avancera vidare.

Inne i Hovig bodde ändå en liten kämpe och när det väl gällde framförde han sin lilla låt rätt bra och framförde sitt aningens udda koreograferade nummer helt prickfritt. Cypern gick vidare till final och då spelade det inte så stor roll att slutplaceringen blev blek.

Hovig blev kanske ingen stjärna av direkt astronomiska mått efter sitt ESC-äventyr men har fortsatt att sjunga och spela in musik. De senaste åren har han även släppt ett par singlar på armeniska.

Inte heller Thomas G:sons karriär påverkades nämnvärt och han skulle fortsätta skriva förvånansvärt anonyma ESC-bidrag för olika länder de kommande åren. Först 2023 - långt utanför den här bloggens tidsram - skrev han på nytt en låt som alla trodde på.

Cypern skulle kanske ha fortsatt att beta av artister från 2015 i flera år till men bestämde sig på inrådan från Christer Björkman att satsa på allvar istället för att bara fråga någon trevlig lokal förmåga. Det skulle visa sig värt besväret.


Hovig / Gravity (Cypern 2017)
21:a plats av 26 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar