24 maj 2023

Is It Right? / Tyskland 2014

"Varför göra det lätt för sig när man kan krångla till det?"

Jag vågar lova att det enklaste och rakaste sättet att ordna en nationell final för ESC är att helt enkelt bara spela upp samtliga kandidater och sedan låta de som ska välja vinnaren välja vinnare med så få störningsmoment som möjligt.

Genom åren har förvånansvärt många tv-bolag tvärtom slagit knut på sig för att röra till sina uttagningar så mycket som det bara går. Tysklands modus 2014 skulle mycket väl kunna kvala in som ett av de mest onödigt tillkrånglade.

Man bjöd in sju etablerade artister att delta i tävlingen och öppnade sedan en kvaltävling där tio okända förmågor gjorde upp om en sista plats i startfältet. Notera att tittarna redan valt vinnaren i kvalet och att den artisten - den kvinnliga trion Elaiza - möjligen kunde anses ha en fördel av det i finalen.

Bland de sju etablerade artisterna väckte en extra stort uppseende: Unheilig spelade en mix av tung rock och electronica och hörde till landets tyngsta akter, med flera förstaplatser på tyska albumlistan i bagaget. Saken verkade klar och finalen kunde nästan bara sluta på ett sätt.

Själva finalen avgjordes i tre röriga steg. Varje deltagande artist hade två bidrag i tävlingen men i den första rundan framförde varje akt den ena av sina låtar. Det gällde att välja rätt låt för sedan fick tittarna rösta och fyra deltagare fick lämna tävlingen.

I det andra steget fick de fyra kvarvarande framföra båda sina tävlingsbidrag. Tittarna fick rösta en gång till och nu fick två deltagare med sig sin mest populära låt till det tredje steget: en superfinal.

Kvalvinnaren Elaiza och superstjärnorna Unheilig ställdes så mot varandra och det som så lätt händer hände även nu. Den som är älskad har alltid också belackare. I en superfinal har man inte bara chansen att rösta för den man gillar, man kan även rösta emot den man ogillar, irriterar sig på eller som man tycker är för populär.

I den sista omgången tvålade nykomligen till storsjärnan: Elaiza fick femtiofem procent av rösterna och biljetten till Köpenhamn.

Elaizas sångerska och ledstjärna var polsk-ukrainska Elżbieta "Ela" Steinmetz, flankerad av Yvonne Grünwald på dragspel och Natalie Plöger på bas. "Is It Right?" var deras andra singel och att den här låten kunde slå Unheilig - eller vem som helst för den delen - framstår som ett mina stora personliga frågetecken i den här tävlingens historia.

Tyskarna gillade i alla fall sitt nya fynd och vinnarlåten tog sig ändå upp på Tysklandslistans fjärdeplats. I Köpenhamn gick resten av Europa mer på min linje och gav trion en blygsam placering. Efter ESC-finalen fick Tyskland istället större uppmärksamhet för att deras jury lämnat vinnaren Conchita Wurst utanför topp tio, men det var knappast Elaizas fel.

Elaiza har gett ut tre album som sålt hyfsat men ESC-bidraget förblir deras enda egentliga hitlåt. Unheilig fortsatte med stor framgång fram till 2016, då bandets karismatiska frontfigur Der Graf bestämde sig för att pensionera sig från livet som artist.

Tysk tv drog inga lärdomar av sin komplicerade uttagning utan skulle fortsätta att krångla de kommande åren med allt sämre resultat till följd.


Elaiza / Is It Right? (Tyskland 2014)
18:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar