22 maj 2023

You And Me / Nederländerna 2012

Nederländerna hade visserligen fyra segrar i bagaget men oss emellan hade de nästan alltid underpresterat i ESC och hade de flesta år fått nöja sig med placeringar strax under mitten. Den där förmågan att för det mesta träffa i utkanten av piltavlan istället för i mitten hade visat sig besvärlig när EBU införde sina semifinaler 2004.

Inför finalen i Baku hade Nederländerna missat finalen hela sju år i rad. All entusiasm hade eroderat på hemmaplan och tävlingen sågs nu enbart som en riktig karriärförstörare. Ett ställe att synas på en sista gång innan man försvinner in i skuggorna.

Ingen av de sex kandidaterna i den nationella uttagningen hade något slags stjärnstatus men flera stycken var bekanta ansikten från olika typer av talangjakter i tv. Först ställdes de sex bidragen mot varandra i tre dueller - de tre som vann sin duell gick vidare till en superfinal.

Vinnaren Joan Franka, en 22-åring med turkiskt påbrå, hade deltagit The Voice of Holland två år tidigare och då skrivit "You And Me" - en nostalgisk sång om lekande barn som växer upp och tappar kontakten. Utan hennes vetskap och mot hennes vilja hade hennes manager skickat in låten till den nationella finalen och helt plötsligt skulle hon och hennes låt skickas till Baku.

För att understryka att sången handlade om lekande barn hade Joan Franka klätt ut sig till indian - så som hon och hennes kompisar gjort i barndomen - och backlashen lät inte vänta på sig. Anklagelser om kulturell appropriering haglade över sångerskan - ämnet var verkligen inte mindre känsligt i en gammal kolonialmakt som Nederländerna - och hon verkar ha blivit uppenbart skakad av detta.

I en intervju många år senare berättade Joan Franka om hur förfärlig hennes tid i Baku var. Hennes manager var manipulativ och avskärmade henne från familj och vänner, och hon tvingades bära fjäderskruden som hon numer skämdes för. All stress och managerns ständiga negativa påpekanden om hennes utseende fick henne att utveckla en ätstörning.

I semifinalen gick det precis som Joan Franka trodde att det skulle gå och Nederländerna missade piltavlan för åttonde året i rad. Efter sändning blev hon utskälld av sin manager och allt framtida samarbete ställdes in, trots att låten slagit an på hemmaplan och tagit sig hela vägen till topplistans förstaplats.

Nu satt Joan Franka fast med ett management som inte ville marknadsföra henne. Det tog två år innan hon tog sig ur kontraktet och då var hennes karriär så gott som över. Hon har fortsatt musicera i mindre skala, ibland under artistnamnet Luba the Baroness.

Nu var måttet rågat och den nederländska finalen skrotades. Året därpå valde man sin låt internt och då skulle det äntligen bli ordning bland tulpanodlingarna igen.


Joan Franka / You And Me (Nederländerna 2012)
15:e av 18 bidrag (semifinal) i Baku

1 kommentar:

  1. Det är mycket ledsamt att läsa om artister med så här dåliga erfarenheter.
    Jag hoppas att Joan mår mycket bättre idag.

    SvaraRadera