30 maj 2023

Sound of Silence / Australien 2016

Drömmen de flesta har då de ställer upp i en tv-sänd talangjakt är naturligtvis att få det monumentala genombrottet och starta en lång, framgångsrik karriär. Det är ändå få som lyckas. 

Det är liksom inskrivet i formatet att publiken engagerar sig i de kandidater de har framför sig för att sedan snabbt glömma och istället rikta uppmärksamheten mot nästa säsongs hoppfulla ansikten.

De som lyckas bli stjärnor på riktigt är få men det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Dami Im hör till de som grep chansen med båda händerna och lyckades etablera sig på allvar.

Hon flyttade från Sydkorea till Australien som nioåring tillsammans med sin mamma och sin bror i hopp om ett bättre liv och fler möjligheter medan pappan stannade i hemlandet. Dami studerade piano och sång och undervisade själv elever för att finansiera sina studier.

När hon som 25-åring vann "The X Factor Australia" öppnade sig plötsligt alla dörrar. Hon hyllades av domarna Ronan Keating och Dannii Minogue, hon fick ett kontrakt med ett Sony music och tillgång till etablerade producenter och låtskrivare. I efterhand har Dami Im sagt i intervjuer att hon hade svårt att göra sin röst hörd bland alla de där proffsen hon sattes att arbeta med och att hennes skivor inte riktigt blev som hon skulle önskat. 

Den första skivan sålde platina och medan den andra också blev en framgång sålde den betydligt mindre. För att inte bli en dagslända behövde Dani Im något mer att hänga upp sin karriär på. Dessutom hade hon problem med sitt skivbolag som mot hennes vilja tvingade henne att spela in en hel skiva med covers av The Carpenters. Mitt i den processen frågade SBS om hon skulle vilja representera Australien vid ESC i Stockholm och svaret blev ja.

Australien hade fått specialtillstånd att tävla i ESC en enda gång vid finalen i Wien 2015, men EBU var uppenbarligen nöjda med den australiensiska närvaron och gav SBS chansen att ställa upp igen. Men nu skulle man tävla som vilket land som helst och var tvungna att gå igenom semifinalen som (nästan) alla andra.

"Sound of Silence" valdes internt ut som Dami Ims tävlingsbidrag och den imponerade stort på de flesta bedömare inför ESC. Det viskades att Australien tagits med i ESC just för att ställa upp med kvalitet och stjärnglans (och möjligen för att ge Storbritannien en knäpp på näsan och visa just dem hur slipstenen skulle dras) och "Sound of Silence" passade i så fall utmärkt för uppdraget.

I Stockholm hade Dami Im fått en onödig och inte så snygg visuell effekt som hon hade vissa svårigheter att få fungera i sändning, men rösten var det verkligen inget fel på. Extra vokal hjälp fick hon med den äran av Anna Sahlene (Estland 2002) som körade ute i kulissen. Australien tog sig utan besvär vidare till finalen.

Där öste juryn poäng över Dami Im och hade henne som skyhög etta i sin omröstning. Tittarna var lite mer snåla men slutresultatet blev en strålande andraplats. Australien var en succé i ESC.

Andraplatsen var precis vad Dani Im behövde. Nu pekade försäljningssiffrorna uppåt på nytt men samarbetet med Sony fortsatte att kärva. 2020 bytte hon skivbolag för att bättre kunna styra över sin karriär och sina låtval.

Hon har förblivit ett fan av Eurovision Song Contest och meddelade att hon tänkte ställa upp i den australiensiska uttagningen 2021 med "Paper Dragon". Finalen inhiberades till slut för att ge 2020 års vinnare Montaigne en ny chans efter att ESC 2020 i Rotterdam ställts in.


Dami Im / Sound of Silence (Australien 2016)
2:a plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar