30 december 2021

Tonight Again / Australien 2015

Det hade legat i luften under flera års tid så när nyheten kom borde den egentligen inte ha varit en överraskning. Men nog höjde ganska många på ögonbrynen då EBU meddelade att Australien skulle få vara med och tävla på riktigt.

Australiens SBS hade visat ESC varje år sedan 1983 och sändningen hade med åren byggt upp ett visst rykte i landet. Inte var det alls den publikfavorit som EBU ofta försökte få det att framstå som men sedan 2003 hade man regelbundet skickat en egen kommentator på plats. 

De senaste åren hade Australien fått ta allt större plats i sändningen. 2013 hade man fått ett pausprogram till sin ära och året därpå fick Jessica Mauboy framföra ett australiensiskt bidrag utom tävlan. Och nu skulle det tävlas på riktigt.

Inte helt på riktigt. EBU meddelade att Australien endast skulle få vara med denna enda gång för att fira den 60:e upplagan av Eurovision Song Contest. Om man vann skulle tävlingen inte ordnas i Australien utan någonstans i Europa, om än i samarbete med SBS.

Man underströk att deltagandet var ett undantag. SBS hörde inte till EBU:s aktiva medlemmar och hade fått en specialinbjudan för detta enda tillfälle.

Australiens närvaro sågs ändå som så viktig att man gavs en färdig finalplats, enligt EBU för att det australiensiska bidraget inte skulle ta en finalplats för någon annan. Därmed blev finalen den längsta någonsin med hela 27 bidrag. 

Det kunde kanske ha fungerat om inte Europa varit på ett riktigt balladhumör, vilket gjorde finalen olyckligt segdragen och lång. Det verkade inte som EBU hade lärt sig någonting sedan den allt annat än lyckade rekordlånga semifinalen i Helsingfors 2007.

Australiens bidrag hörde verkligen inte till balladerna. Guy Sebastian - som hade valts ut internt av SBS - hörde till landets mest framgångsrika artist alltsedan han vunnit den första lokala omgången av Idol 2003. "Tonight Again" hade han skrivit själv i samarbete med bland andra producenten Louis Schoorl.

Det viskades en del om att Australiens medverkan var ett sätt för EBU att knäppa brittiska BBC på näsan och visa vilken klass man kan ha på sina bidrag om man bara vill. EBU har aldrig sagt något sådant officiellt och om det var tanken var det inte särskilt snällt tänkt.

Delvis berodde det säkert på nyhetens behag men Australien räknades till en av de skyhöga favoriterna inför Wien. Guy Sebastian hade stämbanden i gott skick men själva framträdandet blev kanske lite väl präktigt i slutändan. En femteplats sågs ändå som en framgång som de flesta var nöjda med och låten blev en mindre hit i flera länder.

Trots att EBU bedyrat att så inte skulle ske bjöds SBS snart nog in på nytt för att delta flera gånger även om man från och med 2016 fått kvala in via semifinalerna som de flesta andra.


Guy Sebastian / Tonight Again (Australien 2015)
5:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

1 kommentar: