10 december 2021

Utopian Land / Grekland 2016

Grekland hade förbättrat formen rejält och sedan semifinalen infördes 2004 hade man varit i final varje gång, plockat hem en seger och stått värd för hela tävlingen. Men de senaste åren hade varit fulla av stök och bök, grekerna hade tappat fokus och bidragen placerade sig allt längre ned i resultatlistan.

Greklands regering lade ned rundradiobolaget ERT för att ersätta det med den nya skapelsen NERIT. Hela projektet blev ett enormt fiasko och efter lite drygt två år erkände man sitt nederlag och lät en lätt restaurerad version av ERT återta sändningsfrekvenserna i radio och tv.

Gissningsvis tog hela händelseförloppet en hel del energi av alla inblandade och nu bestämde man sig att för första gången sedan 2004 välja bidrag helt internt utan något slags nationell final. Bara en vecka efter meddelandet att man väljer internt var man klara med sitt val.

Det nästan helt okända sexmannabandet Argo - som spelat ihop under tio års tid under namnet Europond - skulle få representera Grekland i Stockholm med en låt som enligt ERT handlade om såväl den aktuella flyktingkrisen som landets egna finanskris men som trots det var "glad och positiv". 

"Utopian Land" hade text på engelska och grekiska, samt ett par partier på en speciell dialekt känd som pontisk grekiska. När den spelades upp för publiken i början av mars kunde man konstatera att den hade en hel del lokal klang och färg men att den var ovanligt blek för att vara ett grekiskt bidrag.

Det tyckte allt att döma även producenterna på SVT som tilldelade Grekland startnummer två i sin semifinal. Fem av Argos medlemmar samt en extra dansare gjorde så gott de kunde men bidraget gick tittarna förbi och för första gången sedan 2000 saknades Grekland i en ESC-final.

Argo verkar ha förblivit lika anonyma efter ESC som de varit tidigare för den stora publiken och ERT kunde krasst konstatera att det inte varit någon succé med interna val. Nästa år skulle tittarna släppas tillbaka in i processen, åtminstone till en viss del.


Argo / Utopian Land (Grekland 2016)
16:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar