14 december 2021

Walking Out / Armenien 2019

Armenien hade åkt på pumpen i Lissabon och missat finalen för andra gången under sin eurovisionsbana. Så kunde man inte ha det och på tv-bolaget i Jerevan verkar man ha tänkt till en stund. När hade man senast lyckats riktigt bra och kunde man ställa upp med något liknande?

I Stockholm 2016 hade Iveta Mukuchyan landat bland de tio främsta. Det man behövde var tydligtvis en lokal Beyoncè-typ med en hyfsat modern låt, gärna med ett positivt tema och ett tydligt budskap.

Srbuhi Sargsyan - utbildad vid Jerevans konservatorium och mest känd under sitt artistnamn Srbuk - verkade väl utrustad att spela rollen man ville visa upp för världen. Hon hade kommit tvåa i armeniska X-Factor 2010, bildat sitt eget band och tagit sig en bra bit i ukrainska The Voice.

"Walking Out" var tänkt att vara en sång om en stark kvinna som lidit och fått sitt hjärta krossat av sin älskade, men som nu bestämt sig för att bara släppa allt och gå sin väg. Såväl texten som videon anspelar på våld mot kvinnor, ett tema som låg i tiden.

Kvinnor har av tradition en svag ställning i det armeniska samhället. Skilsmässor har i princip varit tillåtna men har omgärdats av ett kraftigt socialt stigma. Det uppskattades att så många som 60 % av samtliga armeniska kvinnor utsatts för familjevåld minst en gång i sitt liv. Enligt statistiken begås 15 % av samtliga mord i Armenien inom hemmets väggar. Familjevåld anses vara en privat angelägenhet som sällan utreds av polisen.

Att då ställa upp med en sång om att man som utsatt kvinna bara ska ta sig i kragen och ge sig av är måhända mer cyniskt än stärkande.

Vad de europeiska tittarna än tyckte om budskapet så fungerade inte Armeniens bidrag alls i Tel Aviv. För andra året i rad blev det flopp i semifinalen och resultatet var landets dittills sämsta. Om det alls berodde på den töntiga sekvens där regissören klippte in en bred bild på en tom arena - där det då skulle varit publiken som vandrat ut? - kan vi låta vara osagt.


Srbuk / Walking Out (Armenien 2019)
16:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar